Diensten Bevalling
Elke bevalling is uniek, en het verloop kan variëren. Vanaf het begin van de weeën of het breken van de vliezen, begeleiden wij je in elke fase.
Je kunt kiezen tussen een thuisbevalling, een poliklinische bevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Als er medische redenen zijn, zullen wij je adviseren om naar het ziekenhuis te gaan. In dit zorgpad leggen we uit hoe de verschillende fasen van de bevalling verlopen en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Een goede voorbereiding draagt bij aan een vlottere bevalling en helpt je omgaan met pijn.
Als de bevalling begint, bel je de dienstdoende verloskundige: 06-50 452 324. Vanaf 37 weken mag je onder onze begeleiding bevallen en de onderstaande belinstructies gelden dus als je voorbij de 37 weken zwanger bent. Let op: Heb je één van deze verschijnselen vóór 37 weken, dan moet je ons direct bellen!
Elke bevalling is anders en het is afwachten hoe jouw bevalling zal verlopen en hoe je het zult ervaren. Je wordt vast steeds nieuwsgieriger naar de bevalling en de ontmoeting met je kindje! In dit zorgpad leggen we kort uit waar je kunt bevallen, welke begeleiding je kunt krijgen en wat de fasen van de bevalling zijn. Onder Voorbereiding bespreken we hoe je kunt voorbereiden op je bevalling. We weten dat goede voorbereiding bijdraagt aan vertrouwen en ontspanning, waardoor je beter om kunt gaan met de pijn en de bevalling zelfs vlotter verloopt!
Je mag zelf kiezen waar je zou willen bevallen. Als je geen medische indicatie of medium risk indicatie krijgt, heb je de keuze tussen een thuisbevalling en een poliklinische bevalling in het ziekenhuis of geboortezorghuis. Bedenk bij jezelf op welke plek je je het meeste op je gemak zou voelen tijdens de bevalling. Je mag deze keuze ook tijdens de bevalling pas maken. Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling begeleiden wij je, samen met een kraamverzorgende. Meer informatie over de plaats van de bevalling vind je hier. Je kunt ook vast kijken op de websites van de ziekenhuizen en het geboortezorghuis in onze regio: het geboortezorghuis Harderwijk, het Isala ziekenhuis Zwolle en het St Jansdal ziekenhuis Harderwijk.
Als er medische risico’s zijn waardoor het minder veilig is om thuis te bevallen, zullen we je adviseren om naar het ziekenhuis te gaan. Soms ontstaat er tijdens de zwangerschap een reden om dit te adviseren, maar het kan ook zijn dat er tijdens de bevalling een ‘medische indicatie’ ontstaat (bijv. als je medicamenteuze pijnstilling wenst). Bij een medische indicatie word je begeleidt door onze collega’s uit het ziekenhuis: de klinisch verloskundige en/of gynaecoloog, samen met een verpleegkundige. Bij een medium risk indicatie kunnen wij jouw bevalling begeleiden in het ziekenhuis, met de gynaecoloog op de achtergrond.
De fasen van de bevalling zijn: de latente en actieve ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en het nageboortetijdperk.
De bevalling begint in 9 van de 10 gevallen met het starten van de weeën. 1 van de 10 bevallingen begint met het breken van de vliezen, waarna je vaak binnen 24 uur ook weeën krijgt.
Weeën starten vaak onregelmatig en kort. Zo lang de weeën onregelmatig zijn, kan alles nog afzakken en kan je het beste de dingen doen die je normaal doet op een ontspannen weekenddag. Zo spaar je je energie voor een later moment. Later worden de krampen langer, regelmatiger en sterker. In de latente fase wordt je baarmoedermond korter en krijg je al wat ontsluiting. De bevalling is echt begonnen wanneer de weeën elke 5 minuten komen en flink doorzetten. In de actieve ontsluitingsfase zet de ontsluiting door van 3 tot 10cm. De ontsluitingsfase duurt gemiddeld zo’n 8-14 uur bij een eerste bevalling en vaak veel korter bij een volgende bevalling.
We bespreken van tevoren wanneer je ons moet bellen aan het begin van deze pagina lees je alles over wanneer je moet bellen. We komen dan bij je thuis langs om controles te doen en af te stemmen welke begeleiding gewenst is. We geven adviezen om het natuurlijke verloop van de bevalling te stimuleren en je te helpen omgaan met de pijn van de weeën. Denk hierbij bijv. aan bevalhoudingen, ademhaling, douchen, een bevalbad of andere pijnbehandeling. Richting het eind van de ontsluiting blijven we in ieder geval bij je om je te coachen en zorgen we dat alles klaarstaat voor de geboorte van je kindje. Als je poliklinisch of medium risk gaat bevallen, gaan we meestal rond 4-5cm ontsluiting met je naar het ziekenhuis.
De uitdrijvingsfase begint als je volledige ontsluiting (10cm) hebt, het hoofdje ingedaald is en je persdrang voelt. Bij een eerste bevalling duurt het persen gemiddeld 1-1,5 uur, bij een volgende bevalling gaat dit sneller.
Als de baby geboren is volgt de laatste fase, het nageboortetijdperk. In deze fase heb je nog een paar weeën om de placenta geboren te laten worden en het nabloeden te beperken. De kennismaking met je kindje staat centraal; het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd. Wanneer alles goed gaat met jullie, vertrekt de verloskundige meestal 2 uur na de bevalling. De kraamverzorgende helpt jullie verder op weg. Als je poliklinisch bevallen bent, ga je ook ongeveer 2 uur na de bevalling naar huis. De kraamtijd kan beginnen!
Een goede voorbereiding op de bevalling kan vertrouwen doen groeien en eventuele angsten wegnemen. Wanneer je je beter kunt ontspannen, kun je beter omgaan met de pijn en verloopt de bevalling zelfs vlotter.
De assistente van de praktijk is iedere werkdag van 09:00 – 13:00 uur te bereiken.