Diensten Kraamtijd en verder
De kraamtijd begint direct na de geboorte van je kindje. Deze bijzondere tijd staat in het teken van herstel, wennen aan het ouderschap en het leren kennen van je baby.
In onze folder ‘Net bevallen’ vind je alle informatie en tips over zowel lichamelijk als psychisch herstel na de bevalling. Je kunt ook onze presentatie over de kraamtijd bekijken via de meegeleverde link. Tijdens de kraamtijd werken wij nauw samen met kraamverzorgenden en andere zorgverleners, zoals de wijkverpleegkundige. Zij zullen zorgen voor de hielprik, gehoortest en ondersteunen jullie gedurende de eerste weken.
Met de geboorte van je kindje is de kraamtijd begonnen! Deze periode staat in het teken van het leren kennen van je kindje, het herstellen van de bevalling en wennen aan het ouderschap. Een mooie en bijzondere, maar vaak ook intensieve tijd. In de folder ‘Net bevallen’ lees je over je herstel en vind informatie en tips bij lichamelijke/psychische klachten waar je mee te maken kunt krijgen. We hebben ook een eigen presentatie opgenomen over wat je kunt verwachten in en na de kraamtijd; deze kun je bekijken via deze link.
Verschillende zorgverleners zijn betrokken om jullie zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Als verloskundige zijn wij medisch eindverantwoordelijk voor de zorg in de kraamtijd, tot 6 weken na de bevalling. We hebben de eerste week regelmatig contact -fysiek of telefonisch- om te bespreken hoe het met jullie gaat. De kraamverzorgende verzorgt en ondersteunt jullie de eerste week. Zij doet ook de medische controles en zal zo nodig met ons overleggen: we werken nauw samen. Tussen de vierde en achtste dag komt de wijkverpleegkundige langs (zij wordt automatisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kindje) voor de hielprik en de gehoortest. Na twee weken komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau langs voor een intakegesprek. Het consultatiebureau kan jullie verder begeleiden in de ontwikkeling en opvoeding van je kindje. Meer hierover lees je onder het kopje Ouderschap. De verloskundige zorg sluiten we vaak af met een Nacontrole ongeveer 6 weken na de bevalling.
Welke voeding je je baby geeft, is een belangrijke keuze voor de ontwikkeling en gezondheid van jou en je kindje. Je kunt kiezen uit borstvoeding of kunstvoeding (of een combinatie). Op deze website kun je alle informatie vinden om een bewuste keuze te maken: deverloskundige.nl We stimuleren het geven van borstvoeding, maar jouw keuzevrijheid staat voorop. Wanneer (volledig) borstvoeding geven geen optie is- om wat voor reden dan ook – respecteren we dit natuurlijk. Welke keuze je ook maakt, we begeleiden en ondersteunen je zo goed mogelijk!
Borstvoeding geven is voor veel moeders mooi en bijzonder om te doen, maar het vraagt in het begin vaak wel aandacht/oefening. Ook voor borstvoeding geldt: een goed begin is het halve werk. Wij raden aan om tijdens de zwangerschap gebruik te maken van een borstvoedingscursus/informatieavonden. Een lactatiekundige kan je het best begeleiden bij vragen over of moeilijkheden met het geven van borstvoeding. Wij werken veel samen met lactatiekundige Erna Schuiteman: www.metdeborstvooruit.nl. Op www.borstvoeding.com kun je ook goede adviezen/tips vinden bij veelvoorkomende problemen.
We merken dat veel (aanstaande) ouders behoefte hebben aan meer begeleiding/gesprek over de tijd na de bevalling. Daarom hebben we speciale cursusavonden hierover ontwikkeld in samenwerking met deskundigen op dit gebied. We merken dat dit bijdraagt aan zelfvertrouwen en rust in het ouderschap en raden je dus aan om hier gebruik van te maken! Je bent van harte welkom als je zwanger bent en je goed wilt voorbereiden op de tijd na de bevalling, of als je al bevallen bent en zoekende bent in wat je kindje nodig heeft.
Handige websites met meer informatie over de kraamtijd:
De assistente van de praktijk is iedere werkdag van 09:00 – 13:00 uur te bereiken.