Diensten Miskraam
Een miskraam is het verlies van een jonge zwangerschap, waarbij er geen hartslag meer is bij het vruchtje. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit gebeurt meestal door een aanlegstoornis en is helaas niet te voorkomen.
Tekenen van een miskraam zijn vaak vaginaal bloedverlies en/of buikpijn. Soms is het verlies van een zwangerschap niet meteen duidelijk en is het goed om bij twijfel contact met ons op te nemen. Het bloedverlies kan toenemen en buikpijn kan krampachtig worden, wat vaak de start van een miskraam aangeeft.
Neem contact met ons op bij:
Een miskraam is het verlies van een jonge zwangerschap. Er is geen hartslag (meer) bij het vruchtje. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Meestal wordt een miskraam veroorzaakt door een aanlegstoornis; een afwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje kan dan niet verder groeien en de zwangerschap wordt door het lichaam afgestoten. Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden; helaas gebeurt het zonder dat je er iets aan kunt doen.
Vaak zijn vaginaal bloedverlies en/of buikpijn de eerste tekenen van een miskraam. Toch hoeft bloedverlies hoeft niet altijd te wijzen op een miskraam. Ongeveer 1 op de 5 zwangeren heeft in het begin van de zwangerschap wat bloedverlies en dit kan bijvoorbeeld ook komen door de innesteling van het vruchtje of doordat de baarmoedermond wat makkelijker bloedt. Meestal wordt het binnen een paar dagen duidelijk of het bloedverlies door een miskraam komt of niet. Bij twijfel over bloedverlies, als het toeneemt en/of je krampende buikpijn krijgt, is het goed om contact op te nemen met ons.
Als een miskraam op gang komt, heb je helderrood bloedverlies en vaak ook krampende buikpijn. Dit bouwt op tot het moment dat het vruchtje loslaat. Het bloedverlies wordt daarna minder en zal geleidelijk afnemen in een week. Als je het vruchtje wilt proberen op te vangen –wat niet noodzakelijk is-, kun je telkens bij het naar de wc gaan een zeef of vergiet in de toiletpot zetten zodat je de stolsels wat beter kunt bekijken. Als je het vruchtje opgevangen hebt, kun je ervoor kiezen om het in een glas/bakje koud water te leggen; zo kun je het vaak het best zien en even bewaren. Gebruik tijdens de miskraam dikke maandverbanden, geen menstruatiecup of tampons. Je mag gerust paracetamol gebruiken tegen de pijn en warmte (bijvoorbeeld d.m.v. een warmwaterzak) kan verlichting geven.
Als het vaginaal bloedverlies begonnen is, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot het vruchtje vanzelf komt. Wanneer je niet langer wilt afwachten of als de miskraam niet compleet is, kan er medicatie gegeven worden om de miskraam op te wekken of kan er een curettage gedaan worden. Je bepaalt zelf in overleg met de verloskundige en/of gynaecoloog wat het beste bij jou situatie past.
Medicatie (misoprostol) om de miskraam te versnellen wordt door de gynaecoloog voorgeschreven en kun je thuis gebruiken. Het vruchtje komt dan meestal binnen 1 week. Een curettage is een operatie waarbij de baarmoeder via de vagina wordt leeggemaakt met een dun slangetje. Dit duurt 10-15 minuten en vindt plaats onder lichte narcose. De volledige uitleg van de mogelijkheden en de voor- en nadelen daarvan, kun je in deze filmpjes bekijken: Films: Niet vitale zwangerschap en miskraam – de Verloskundige (KNOV)
Een miskraam is een ingrijpende ervaring. Je kunt je teleurgesteld, verdrietig, boos, leeg, jaloers, schuldig en onzeker voelen. Het verlies van een zwangerschap is een verloren verwachting; een rouwproces. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Hoelang het emotionele herstel duurt, is voor iedereen anders.
Voor meer informatie en tips over emotioneel herstel en rouw na zwangerschapsverlies kun je terecht bij Steunpunt Nova: https://steunpuntnova.nl/ouders/miskraam/. De gratis Loss App is ook ontwikkeld om jullie hierin te ondersteunen: https://loss-app.info/
Meer betrouwbare informatie over miskramen vind je op: https://deverloskundige.nl/miskraam
De assistente van de praktijk is iedere werkdag van 09:00 – 13:00 uur te bereiken.