MiskraamWat is een miskraamEen miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare foetus in de eerste 16 weken van de zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Ongeveer 10% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Wat is de oorzaak van een miskraam?De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Vaak een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. In de regel gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap. Een andere oorzaak kan een te lage bloedspiegel van het zwangerschapshormoon zijn. De eierstok produceert te weinig hormonen om de zwangerschap in stand te houden.

Een behandeling om een miskraam te voorkomen is niet mogelijk. Medicijnen (hormonen) of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn zinloos. Een miskraam kan ook niet komen door vrijen of sporten of (vaginale) echo’s

Het verloop van een spontane miskraam

Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn de eerste tekenen van een miskraam. De aanloop naar een miskraam kan verschillen. Soms hebben vrouwen een paar dagen wat bruine afscheiding wat later overgaat in helderrood bloedverlies. Andere vrouwen hebben direct helderrood bloedverlies waarop de miskraam snel volgt. Daartussen zijn vele variaties mogelijk.

Het bloedverlies is te vergelijken met een hevige menstruatie. Het vloeien neemt toe (vaak zelfs met stolsels zo groot als een ei) tot het moment dat het vruchtje loslaat en de miskraam een feit is. Het bloedverlies wordt daarna abrupt minder en zal daarna geleidelijk afnemen in een week. De buikpijn kan uitstralen naar de rug en de bovenbenen en kan op weeën lijken.

Tip: om zeker te weten of de miskraam compleet is, is het handig om telkens bij het naar de wc gaan een emmertje of een po in de toiletpot te zetten. Uw verloskundige kan bij twijfel dan beoordelen of de miskraam compleet lijkt.

Het is veilig een natuurlijk beloop van een miskraam af te wachten. Het advies is om in eerste instantie een week af te wachten, nadat de miskraam geconstateerd is. (Na 7 dagen afwachten heeft 37% van de vrouwen met een niet vitale zwangerschap een spontane complete miskraam doorgemaakt.) Als u langer het spontane beloop wilt afwachten, is dit ook prima.

Indien langer afwachten niet gewenst is dan bepaal je zelf, in overleg met de verloskundige en/of gynaecoloog wat het beste bij jou situatie past. Afhankelijk van jouw specifieke omstandigheden en jouw persoonlijke voorkeur kan een medicamenteuze behandeling of een curretage worden gekozen.

Medicamenteuze behandelingDe medicamenteuze behandeling wordt voorgeschreven door een gynaecoloog. Misoprostol (Cytotec) is een middel dat in eerste instantie gebruikt wordt voor maagklachten. Gebleken is dat wanneer de tabletten hoog vaginaal worden ingebracht, het ook kan helpen om een geconstateerde miskraam op te wekken (61% bij eenmalige dosis en 93% bij herhaalde doses). Meestal worden 8 tabletten voorgeschreven. Dit betekent dat je zelf thuis, 2x daags 2 tabletten, voor 2 dagen, inbrengt. Het advies is om de kuur af te maken, ook wanneer je denkt dat de miskraam ondertussen heeft plaatsgevonden. Na 2 weken krijg je een controleafspraak op de polikliniek waarbij een echo gemaakt zal worden. Daarbij wordt gekeken of de baarmoederholte geen restweefsel bevat. Misoprostol wordt ook voorgeschreven bij incomplete spontane miskramen. De procedure is hetzelfde.

CurettageEen curettage vindt plaats in het ziekenhuis (dagbehandeling) met behulp van een lichte narcose. De baarmoederholte wordt dan via de vagina door een dun slangetje (vacuümcurettage) leeggezogen of met een curette (een soort lepeltje) schoongemaakt. Er is een zeer klein risico op complicaties, o.a. verkleving van de baarmoederwand, perforatie van de baarmoederwand, bijwerkingen van narcose.


Bij de volgende verschijnselen is het verstandig om contact op te nemen met een verloskundige:
• Overmatig bloedverlies. Dit betekent dat een maandverband binnen een half uur helemaal doordrenkt is of dat er meerdere grote stolsels verloren worden (> eigrootte).
• Extreme en aanhoudende buikpijn
• Koorts > 38°C
• Ongerustheid
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel29/08/2023

Centering Pregnancy groep 77

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Jose […]
29/08/2023

Centering Pregnancy groep 76

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Petra […]
14/08/2023

Nieuwe zwangerschaps cursus en cursus na de bevalling

POWERMAMA 8 WEKEN Het PowerMama Programma is speciaal […]
Aanmelden