Home » Anticonceptie » Anticonceptiemethodes

Anticonceptiemethodes




Er zijn verschillende mogelijkheden van anticonceptie, waarvan we hier de meest voorkomende kort bespreken. Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Door een aantal vragen te beantwoorden op www.keuzehulpanticonceptie.nl, worden je persoonlijke wensen en voorkeuren snel duidelijk. Aan de hand daarvan wijst de keuzehulp je de weg naar de anticonceptiemethode die het beste bij jou past.

Condooms



Condooms kunnen al direct na de bevalling zonder problemen worden gebruikt. Het condoom kan ook gebruikt worden ter overbrugging van een periode waarin je er nog niet uit bent welke methode van anticonceptie je wil gaan gebruiken. Bij het gebruik van glijmiddel moet je erop letten dat het glijmiddel op waterbasis is. Van oliehoudende producten kan het condoom namelijk poreus worden en kapotgaan.

De pil



De meest gebruikte pil is de combinatiepil; het bevat de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze pil zorgt ervoor dat de eisprong wordt geremd en de slijmprop in de baarmoedermond minder toegankelijk wordt voor zaadcellen. De pil wordt gedurende 3 weken elke dag ingenomen. Na deze 3 weken is er een stopweek waarin een onttrekkingsbloeding plaatsvindt. Wanneer je kunstvoeding geeft, kan je op een willekeurig moment na de bevalling weer met de pil beginnen. Indien je dan nog geen menstruatie hebt gehad, is de eerste pilstrip niet veilig en zal je een aanvullende manier van anticonceptie moeten gebruiken. Wanneer je binnen 3 weken na de bevalling start, is de eerste pilstrip wel direct veilig. Je kan er ook voor kiezen om te wachten tot je eerste menstruatie op gang gekomen is. Wanneer je op de eerste dag van de menstruatie weer met de pil start, is deze ook meteen veilig. Let er wel op dat voorafgaand aan de menstruatie al een eisprong plaatsvindt, dus in die periode kan een (tijdelijke) andere vorm van anticonceptie noodzakelijk zijn.

Wanneer je borstvoeding geeft, adviseren we je niet de combinatiepil te gebruiken. De oestrogenen in deze pil kunnen de melkproductie verminderen en de samenstelling van de borstvoeding veranderen. Je kan via de huisarts wel de minipil (Cerazette) verkrijgen. Deze pil bevat geen oestrogenen en is in combinatie met borstvoeding erg betrouwbaar, op voorwaarde dat de pil elke dag rond hetzelfde tijdstip wordt ingenomen (er is geen stopweek) en je volledig borstvoeding geeft. Het moment van starten na de bevalling is gelijk aan de hierboven genoemde momenten bij de combinatiepil.

Nuvaring



De nuvaring is een flexibele kunststof ring met hormonen die je zelf in de vagina kan inbrengen. De ring blijft 3 weken zitten, waarna je een stopweek hebt en er een menstruatie plaatsvindt. Vanuit de ring worden continu in zeer lage hoeveelheden hormonen afgegeven aan de vaginawand, waarna ze worden opgenomen in het bloed. De hormonen remmen de ontwikkeling van een eicel, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. De nuvaring bevat de helft minder hormonen dan de pil, maar is net zo betrouwbaar. Wel zijn het dezelfde hormonen als in de combinatiepil en daarom wordt deze ring om dezelfde redenen afgeraden wanneer je borstvoeding geeft. Kijk voor meer informatie op www.nuvaring.nl.

Spiraal



De spiraal is een goede anticonceptiemethode wanneer je langere tijd geen kinderwens hebt. Deze kan door de verloskundige, huisarts of gynaecoloog vanaf 10-12 weken na de bevalling worden ingebracht. Vervolgens kan deze (afhankelijk van het soort spiraal) 5 of 10 jaar blijven zitten. Hierna moet het spiraal vervangen worden. Indien er eerder weer een kinderwens ontstaat, kan de spiraal ook gemakkelijk eerder verwijderd worden. Er bestaan 3 verschillende soorten:

Mirena (Hormoonspiraal)

De Mirena spiraal bevat het hormoon progestageen. Hierdoor wordt het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker. Zo kunnen de zaadcellen moeilijk in de baarmoeder doordringen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat een eisprong geremd wordt, wat echter niet altijd garandeert dat er geen eisprong meer plaatsvindt. Verder heeft het hormoon een lokaal effect op het baarmoederslijmvlies; het wordt dunner, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen. De hoeveelheid hormonen die door de Mirena in het bloed komen, is zo’n 60 tot 100 keer minder dan bij de combinatiepil, waardoor vrouwen hormonaal vaak weinig last hebben van deze anticonceptiemethode. Het hormoonspiraal heeft als bijkomend effect dat de menstruatie vaak lichter, korter en minder pijnlijk wordt. Bij 16% van de vrouwen verdwijnt de menstruatie helemaal. Doordat de Mirena alleen progestageen bevat, is het een geschikte vorm van anticonceptie tijdens de borstvoedingsperiode. Klik voor meer informatie op de volgende link: Informatiefolder Mirena: download de folder

Kyleena (Hormoonspiraal)

De Kyleena spiraal bevat het hormoon progestageen. De werking van de Kyleena is bijna hetzelfde als de Mirena spiraal. Het slijm in de baarmoederhals wordt taaier en dikker, waardoor de zaadcellen moeilijker de baarmoeder doordringen. Verder heeft het hormoon een lokaal effect op het baarmoederslijmvlies; het wordt dunner, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Meestal ontstaat er wel gewoon een eisprong tijdens het gebruik van een Kyleena. In vergelijking met de Mirena spiraal bevat de Kyleena spiraal minder progestageen. De Kyleena bevat 19,5 mg en de Mirena 52,0 mg progestageen, dit wordt over een periode van 5 jaar afgegeven. Het hormoonspiraal heeft als bijkomend effect dat de menstruatie vaak lichter, korter en minder pijnlijk wordt. Bij 12% van de vrouwen met een Kyleena spiraal verdwijnt de menstruatie helemaal. Net zoals de Mirena spiraal is de Kyleena spiraal ook een geschikte vorm van anticonceptie tijdens de borstvoedingsperiode. Informatiefolder Kyleena: download de folder

T-safe / Multi-safe (Koperspiraal)

De T-safe en Multi-safe bevatten een kleine hoeveelheid koper dat continu een beetje wordt afgegeven in de baarmoeder. De afgifte van koper zorgt ervoor dat zaadcellen inactief raken en daardoor niet meer in staat zijn om een eicel te bevruchten. Daarnaast zorgt deze spiraal ervoor dat een eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand. De T-safe of Multi-safe is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie en vormt geen bezwaar tijdens de borstvoedingsperiode. Na het plaatsen van een koperspiraal blijft de natuurlijke cyclus bestaan. Sommige vrouwen ervaren echter wel iets hevigere menstruaties qua buikpijn en bloedverlies. De T-safe kan 10 jaar blijven zitten zonder dat de werking vermindert, voor de Multi-safe is dit 5 jaar. Kijk voor meer informatie op www.t-safe.nl of www.multi-safe.nl.

Implanon



De Implanon is een flexibel staafje van 4cm lang en 2mm breed, dat net onder de huid aan de binnenzijde van de bovenarm wordt geplaatst. Na plaatsing geeft het staafje iedere dag een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af en biedt hierdoor 2 of 3 jaar bescherming tegen een ongewenste zwangerschap (afhankelijk van je BMI). De Implanon is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. De verloskundige, huisarts of gynaecoloog kan de Implanon plaatsen vanaf 6 weken na de bevalling. Ook dit staafje kan tijdens de borstvoedingsperiode worden gebruikt. Klik voor meer informatie op de volgende link: Informatiefolder Implanon download de folder

Sensiplan



Wanneer je liever geen gebruik maakt van de reguliere methoden van anticonceptie is wellicht de methode volgens Sensiplan iets voor jou. Sensiplan is een methode om de vruchtbare en onvruchtbare dagen in de cyclus van een vrouw vast te stellen. Door middel van het waarnemen van de signalen die het lichaam van de vrouw afgeeft gedurende de cyclus, kan worden bepaald wanneer de vrouw vruchtbaar is. De 3 belangrijkste lichaamssignalen die hiermee in verband staan zijn:

• Schommelingen in de lichaamstemperatuur
• Verandering van het baarmoederhalsslijm
• Verandering van de baarmoedermond

Een vrouw die deze veranderingen observeert en kan interpreteren, weet met behulp van enkele eenvoudige regels wanneer een zwangerschap mogelijk is en wanneer niet. Om de methode goed te leren en betrouwbaar toe te passen, is persoonlijke begeleiding door een Sensiplan-consulente belangrijk. In 4 avonden verspreid over 3 maanden leer je meer over deze methode en hoe deze methode toe te passen is in jouw persoonlijke situatie. Voor meer informatie kun je kijken op www.sensiplan.nl.
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel



04/03/2024

Centering pregnancy groep 80

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Linda […]
19/02/2024

Zwanger en fit cursus

Waarom zou je sporten tijdens de zwangerschap? Je […]
Aanmelden