Home » Van wens tot gezin » Intake en echo

Intake en echoIntakeDe eerste controle is het intake gesprek. Dit is altijd een individuele afspraak van ongeveer 40 minuten en zal tussen de 8ste en de 10de week plaatsvinden. Tijdens dit intakegesprek zullen we veel vragen stellen om een beeld te vormen van jullie gezondheid, de gezondheid van de familie en wensen omtrent de zwangerschap. Ook vertellen we over de mogelijkheden van prenatale testen in de zwangerschap.

Daarnaast meten we de bloeddruk. Het is de eerste controle nog niet mogelijk om het hartje al te laten horen, hiervoor zit de baarmoeder nog te ver achter het schaambeen.

Prenatale onderzoeken

Tijdens de intake zullen wij, indien je dit wenst, de mogelijkheden van onderzoek in de zwangerschap met jullie bespreken. Tot de mogelijkheden behoren: de combinatietest, de NIPT, de 20-weken echo, de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie. Wil je je alvast voorbereiden op dit gesprek? Lees dan de informatie op www.pns.nl.

Onderzoek naar aangeboren afwijkingen in de zwangerschap. De meeste kinderen worden gezond geboren, een klein percentage (3 tot 4%) van alle kinderen heeft een aangeboren aandoening zoals het Downsyndroom of een open ruggetje. Soms kan al in de zwangerschap onderzoek hiernaar gedaan worden, prenataal onderzoek. Dit kan worden onderscheiden in prenatale screening en prenatale diagnostiek. Lees meer


We streven ernaar om tussen de 10de en de 12de week een echo te maken om de exacte zwangerschapstermijn te bepalen. Deze echo kan indien gewenst op een avondspreekuur gepland worden. Voor de termijnecho is het van belang dat je met een volle blaas komt, dit maakt het mogelijk de baby beter in beeld te krijgen.

Eventueel kan er indien nodig een afspraak voor een vroege(vitaliteits) echo gemaakt worden rond de 8ste week. Dit ter bevestiging van de zwangerschap. Houd er bij deze echo rekening mee dat de echo soms vaginaal gemaakt moet worden. Deze vroege echo's worden overdag gepland en worden niet in alle gevallen vergoed door je zorgverzekeraar.

Wanneer er een indicatie ontstaat gedurende je zwangerschap zullen we op dat moment een echo inplannen, bijvoorbeeld bij bloedverlies, bij twijfel over de groei of de ligging van de baby.


Bij je eerste bezoek aan de praktijk zullen er aanvraagformulieren om bloed te gaan prikken worden meegegeven.

Het bloed wordt getest op de volgende dingen:
• bloedgroep en rhesusfactor (C en D)
• irregulaire antistoffen
• Hepatitis B (een leverziekte)
• Lues (Syfillus, een geslachtsziekte)
• HIV
• Rode Hond (een kinderziekte)
• HB (ijzergehalte)
• glucose (suikergehalte)

Kijk voor de prikposten in de omgeving op de volgende linken, om te weten waar en wanneer je het bloed kunt laten afnemen.
• Prikpost Isala
Prikposten St Jansdal


Het is van belang om je tijdig in te schrijven bij een kraambureau, dit kan al direct nadat de termijn echo is geweest, en moet in ieder geval voor de 20ste zwangerschapsweek.

Naviva Kraamzorg
Tel: 088-7777666 | Web: www.naviva.nl

De Kraamvogel (icare)
Tel: 0800-7788500 | Web: www.dekraamvogel.nl

Kraamzus kraamzorg
Tel: 0316-333049 | Web: www.kraamzorgjona.nl

Kraamzorg Zeewolde-Veluwe
Tel: 06-14135565 of 06-12955899 | Web: www.kraamzorgzeewolde.nl

RST kraamzorg
Tel: 0342-422324 | Web: www.rstzorg.nl

Kraamzorg Nunspeet:
Web: www.kraamzorgnunspeet.nl
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel29/08/2023

Centering Pregnancy groep 77

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Jose […]
29/08/2023

Centering Pregnancy groep 76

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Petra […]
14/08/2023

Nieuwe zwangerschaps cursus en cursus na de bevalling

POWERMAMA 8 WEKEN Het PowerMama Programma is speciaal […]
Aanmelden