Home » Van wens tot gezin » De laatste loodjes


• Zorg dat je de klossen onder het bed hebt
• Zorg dat je een ziekenhuistas gereed hebt
• Zorg voor een volle benzinetank
• Zorg ervoor dat je weet hoe de maxi-cosi in de auto bevestigd moet worden.

Wanneer moet ik bellen?



Vanaf 37 weken mag je bevallen, neem contact op met de verloskundige (06-50 452 324) als:

• Je weeën hebt
Bij je eerste kindje twee uur lang weeën om de 3-5 minuten, waarbij een wee ongeveer één minuut duurt.

Bij je tweede of volgende kindje één uur lang om de 5 minuten, waarbij een wee ongeveer één minuut duurt. Tenzij we anders met je afgesproken hebben naar aanleiding van je vorige bevalling(en).

• Je vruchtwater verliest
Probeer wat vruchtwater op te vangen in een wit kraamverband. Vruchtwater blijft, na het breken van de vliezen, in scheutjes aflopen. Let goed op de kleur. Helder vruchtwater is vergelijkbaar met water (met wat druppeltjes melk) of licht roze.

Bij helder vruchtwater (zonder weeën) hoef je ons ’s nachts niet te bellen. Je kunt dan rustig afwachten en ons de volgende morgen bellen. Laat bij het breken van de vliezen overdag dit binnen afzienbare tijd weten.

Is het vruchtwater groen, geel of twijfel je over de kleur, dan moet je ons direct bellen, ook 's nachts! We komen dan even bij je kijken. Het is een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen.

Als de vliezen breken en het hoofdje van de baby niet ingedaald is, is het verstandig te gaan liggen en ons direct te bellen. Als dit bij jou het geval is bespreken we dit tijdens het spreekuur.

Let op: Als je vliezen gebroken zijn, het vruchtwater is helder, de baby lag bij de laatste controle ingedaald en het is nacht:
ga lekker slapen, dan is de kans het grootst dat je weeën starten. Geen weeën gekregen? Laat ons dit rond 09:30 ‘s ochtends weten.
• Je bloedverlies hebt
Het gaat hier om ruim helderrood bloedverlies. Aan het eind van de zwangerschap kun je een deel van de slijmprop verliezen, dit gaat vaak gepaard met wat slijmerig bloedverlies en is een normaal verschijnsel. Het is niet nodig om ons hiervoor te bellen.

• Je de baby minder of niet voelt bewegen

• Je ongerust bent

Voor meer informatie: Download de belbrief

Let op: Heb je één van deze verschijnselen vóór 37 weken, dan moet je ons direct bellen


Hierin staat ons beleid in het kraambed en wanneer we gebeld willen worden.
Download de Brief Kraamzorg

Harde buiken



Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die niet pijnlijk zijn. Ze komen niet met regelmaat en nemen af bij rust. Ze kunnen wel ongemakkelijk zijn. Vaak zijn ze gerelateerd aan drukte, zowel geestelijk als lichamelijk. Ook kan een blaasontsteking de oorzaak zijn. Harde buiken komen aan het einde van de zwangerschap vaker voor en kunnen geen kwaad. Wanneer deze harde buiken niet afnemen met rust, is het advies om je urine te laten controleren op een blaasontsteking. Dit gebeurt bij de huisarts.

Voorweeën



Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder, die met name aan het einde van de zwangerschap voorkomen. Ze zijn kort van duur, zo'n 20-30 seconden en kunnen wel een paar uur aanhouden. Dit gebeurt vooral ´s nachts. Deze voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar wel voor het soepel en weker worden van de baarmoedermond.


Dit zijn steken laag in de onderbuik of in de vagina. Ze zorgen ervoor dat het kindje gaat indalen of nog wat dieper in het bekken komt. Niet iedereen krijgt hiermee te maken. Zeker wanneer het niet het eerste kindje is, kan het zijn dat het hoofdje pas gaat indalen tijdens de bevalling.

Over tijd lopen



Indien alle controles goed zijn is het advies om af te wachten tot 42 weken. Pas na 42 weken spreken we van over tijd lopen. Bij 41+2 weken is er de mogelijkheid tot strippen. Hierbij worden de vliezen losgemaakt van de baarmoedermond waardoor hormonen vrijkomen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de bevalling op gang komt. Vanaf 42 weken heb je een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Je zult dan door ons doorverwezen worden.

Tas voor het ziekenhuis



Als je naar het ziekenhuis gaat neem dan de volgende zaken mee

• Documenten en/of mapje verloskundige;
• Identiteitsbewijs en verzekeringspasje;
• Kleding voor jezelf inclusief toiletartikelen;
• Kleding voor de baby (romper lange mouw, broek, trui, muts);
• Babydekentje;
• Maxicosi;
• Mobile telefoon en/of fotocamera inclusief oplader;
• Dextro energy tabletten.

Het kraampakket, luiers, hydrofiele doeken & handdoeken hoef je niet mee te nemen.
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel



04/03/2024

Centering pregnancy groep 80

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Linda […]
19/02/2024

Zwanger en fit cursus

Waarom zou je sporten tijdens de zwangerschap? Je […]
07/12/2023

Vruchtbaarheid en anticonceptie webinars 2024

Gratis webinar! Alles wat je wilt weten over […]
Aanmelden