Home » Van wens tot gezin » De voorbereiding


Rond de 30 weken is het goed om je verder te verdiepen en voor te bereiden op de bevalling. Voor meer informatie: Klik hier

De voorlichtingsavond



Eens per 6 weken geven we een voorlichtingsavond over de bevalling en de kraamtijd. We vertellen hier in het kort wat je ongeveer kan verwachten van een bevalling, wanneer je ons moet bellen en we geven praktische tips. Het is erg raadzaam om hiernaar toe te gaan. Je krijgt hier per mail een uitnodiging voor onze voorlichtingsavond en dan kun je je opgeven bij de assistente. Indien het niet mogelijk is om op onze voorlichtingsavond te komen raden wij je aan om onze onlinge voorlichtingsavond te bekijken. Je kunt de voorlichting via onderstaande link downloaden en bekijken/luisteren.

Bekijk hier de digitale presentatie van de voorlichtingsavond

Heb je een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen, dan kun je eventueel daar naar de voorlichtingsavond gaan, maar ben je ook altijd welkom om naar onze voorlichtingsavond te komen.

Voor informatie over voorlichtingsavonden over bevallen in het Moeder en Kind Centrum ga naar:
Info voorlichtingsbijeenkomst Zwolle
Info voorlichtingsbijeenkomst Hardewijk


Bij 27 weken zwangerschap zullen wij bij zwangere vrouwen die Rhesus C of D negatief zijn nog een keer bloedprikken om te kijken of er geen antistoffen aanwezig zijn. Voor meer informatie zie www.rhesusprik.nl Daarnaast wordt bij iedereen bij 30 weken nogmaals het ijzergehalte geprikt en op indicatie ook bij 20 weken.

Mocht er een afwijkende uitslag binnenkomen, dan bellen we je hierover. Geen bericht is goed bericht. In dat geval hoor je de uitslag de eerstvolgende keer dat je weer bij ons bent.

Uit onderzoek is gebleken dat standaard echo's naast de termijnecho en de 20 wekenecho geen meerwaarde hebben. Wel zullen we laagdrempelig extra (groei) echo's in overleg met jou inplannen indien dat wenselijk lijkt.


Je mag thuis of onder onze begeleiding poliklinisch (in het ziekenhuis of in het geboortehuis) bevallen vanaf de 37ste week van je zwangerschap. Zorg daarom dat je 3 weken voor de uitgerekende datum de volgende zaken klaar hebt voor de bevalling. Dit geldt zowel als je thuis wilt bevallen als wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen.

• De hoogte van het bed moet ongeveer 70 cm en niet hoger dan 90 cm zijn. Er zijn klossen te leen bij de thuiszorg. (kratten o.i.d . kan ook);
• Een ondersteek (kan bij de thuiszorg geleend worden);
• Het kraampakket moet aanwezig zijn;
• Een zeil wat over het hele matras past;
• 2 Emmers met een vuilniszak;
• 2 Metalen kruiken voor het verwarmen van babykleertjes en katoenen luiers;
• 2 thermometers (voor moeder en kind);
• Zorg ervoor dat de batterijen van de telefoon, fotocamera en evt. videocamera zijn opgeladen.

Is jullie huis wellicht moeilijk te vinden voor ons? Geef ons dan van te voren een routebeschrijving. Ook ’s nachts duidelijke verlichting aan de buitenzijde van het huis helpt ons om sneller bij je te zijn.

Je hebt de mogelijkheid zelf te kiezen waar de bevalling zal plaatsvinden.


In de eerste plaats kun je thuis in je eigen omgeving bevallen. Je verloskundige zal dan samen met een kraamverzorgster jou en je partner begeleiden in het natuurlijke verloop van de bevalling. Wanneer de bevalling thuis plaatsvindt, zorgt de kraamverzorgster er voor dat alles wordt opgeruimd, dat je wordt gewassen en dat de baby wordt verzorgd. Op die manier kunnen jij en je partner na de bevalling bijkomen en genieten van de eerste momenten met jullie baby. Wanneer de bevalling thuis plaats vindt, zorg er dan voor dat het een plek is die goed te bereiken is. Dus niet op een verdieping die enkel via een smalle steile trap te bereiken is.

Maak een z.g. ’vluchtkoffer’ klaar, d.w.z. een koffer/tas met spulletjes voor het geval je tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moet. (leg ook het trouwboekje en je legitimatiebewijs klaar i.v.m. de geboorteaangifte). Denk ook aan de maxi-cosi.

Zorg ervoor dat de kamer waar de bevalling zal plaatsvinden goed verwarmd kan worden (ongeveer 23 graden). Tevens is goede verlichting van belang. Bevallen op een waterbed kan niet, de ondergrond is dan te zacht.

De poliklinische bevalling



Ook kun je voor een verplaatste thuisbevalling kiezen, de z.g. poliklinische bevalling. Als de bevalling begint, bel je ons en wij komen dan bij jullie aan huis om de situatie te beoordelen. Wanneer de bevalling dan al een eindje ‘op weg’ is gaan we in overleg naar het ziekenhuis van jouw keuze toe. In Harderwijk bij St. Jansdal gaan we naar het geboortehuis VEO (www.geboortehuisveo.nl), in Zwolle gaan we naar de verloskamers van de Isala klinieken (www.isala.nl). In het geboortehuis/ziekenhuis wordt de bevalling door ons begeleid samen met een kraamverzorgster of verpleegkundige van het geboortehuis/ziekenhuis. Na de bevalling ga je dan weer terug naar huis, waar een kraamverzorgster aanwezig zal zijn om jullie verder te helpen.

Er zijn kosten verbonden aan een poliklinische bevalling voor het gebruik van de verloskamer, informeer bij je ziektekostenverzekering naar de mogelijke vergoeding hiervoor.

Zet een tas klaar met alle spullen die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis voor bij de bevalling, hierin moeten ook kleertjes voor de baby (een jasje en een mutsje zijn ook belangrijk). Denk ook aan de maxi-cosi.

Bevalling met medische indicatie



Ook kan de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden met een medische indicatie. De bevalling zal dan meestal worden begeleid door een klinisch verloskundige en/of een gynaecoloog in samenwerking met een verpleegkundige. Ook is het mogelijk, bij bepaalde medium risk indicaties, dat wij dan alsnog de bevalling doen in het ziekenhuis maar met de gynaecoloog op de achtergrond.

Wat is een geboorteplan?



Een geboorteplan is een document, waarin je je wensen rondom de bevalling eenvoudig en duidelijk opschrijft, vooral wat echt belangrijk voor je is. Zet het belangrijkste bovenaan. Hierna kun je het plan bespreken met je verloskundige om wederzijdse verwachtingen en wensen te verifiëren. Door veranderde omstandigheden kan een geboorteplan natuurlijk ook veranderen.

Waarom een geboorteplan?



Een geboorteplan schrijven kan jou en je partner helpen met de voorbereiding op de bevalling. Het is een manier om samen te ontdekken wat jullie belangrijk vinden, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is voor jou en je zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen, zodat er tijdens en na je bevalling goed samengewerkt kan worden. Een goede voorbereiding op de bevalling zal eventuele angst en onzekerheden verminderen, waardoor de bevalling beter zal verlopen.

De onderdelen van het geboorteplan



Ervaringen van een eventueel vorige bevalling
Als een eerdere bevalling moeilijk is verlopen, kan dit een stressfactor zijn voor een volgende bevalling. Positieve ervaringen kunnen je sterken bij de komende bevalling.

Omgeving
Tijdens je bevalling is het verstandig een houding aan te nemen die je het prettigst vindt. Vooraf is het niet altijd goed te bepalen hoe de weeën het beste kunt opvangen. Je kunt hier aangeven of je ervaring hebt met bepaalde houdingen of wensen daarvoor.

Baby
Als verloskundige zorgverleners zijn wij getraind om een bevalling zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Zaken die jij hierbij belangrijk vindt, kunt je hier aangeven. Denk bijvoorbeeld aan: wie knipt de navelstreng door, hoe wil je omgaan met voeding van de baby, wensen rondom de placenta, foto's maken en dergelijke.

Begeleiding en communicatie
Hier kun je aangeven wat je van de begeleiding van de verloskundige en/of kraamverzorgster verwacht. Verder kan het zijn dat je wilt dat er naast je partner ook nog andere personen aanwezig zijn. Geef aan wat je graag wilt en wat je van die personen verwacht. Ook kan je te maken krijgen met verloskundigen/kraamverzorgenden in opleiding, waardoor handelingen soms samen gebeuren. Belangrijk is dat je op de hoogte bent van de dingen die gebeuren en dat je weet waarom ze gebeuren. Is iets niet duidelijk, vraagt er dan gerust naar. We vinden een duidelijke communicatie tussen jou, je partner en de zorgverlener(s) belangrijk.

Meer informatie
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel



04/03/2024

Centering pregnancy groep 80

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Linda […]
19/02/2024

Zwanger en fit cursus

Waarom zou je sporten tijdens de zwangerschap? Je […]
07/12/2023

Vruchtbaarheid en anticonceptie webinars 2024

Gratis webinar! Alles wat je wilt weten over […]
Aanmelden