Home » Van wens tot gezin » De bevalling

De bevalling



Pijnervaring



Bijna alle vrouwen geven aan pijn te ervaren tijdens de bevalling. De mate van pijnervaring zal bij elke vrouw anders zijn. Naarmate de bevalling vordert zal de pijn toenemen. Tijdens de bevalling worden er lichaamseigen stoffen (endorfines) aangemaakt die je helpen te ontspannen en met de pijn om te gaan tijdens het ontsluitingsproces. Ook de aangeleerde ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te gaan met de pijn.

Wanneer je voldoende ontspannen bent maakt je lichaam voldoende oxytocine aan (dit hormoon zorgt voor goede weeën). Wanneer je goede weeën hebt zal de bevalling mooi vorderen en stijgt het vertrouwen. Vertrouwen zorgt voor meer endorfines, een hormoon dat ervoor zorgt dat je de pijn van de bevalling beter aan kan en meer ontspant. Daardoor onstaat er weer meer oxytocine en is het circeltje rond. Angst zorgt voor adrenaline en werkt de oxytocine- en endorfineproductie tegen. Om die reden is het belangrijk om angsten uit te spreken.

Ervaringen van anderen



Door de invloed van media en ervaringen van anderen lijken vrouwen angstiger voor de bevalling en niet meer te geloven in een natuurlijke zwangerschap en geboorte. Angst moet plaatsmaken voor vertrouwen in een normaal verloop van de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Daarom is de campagne krachtige verhalen gelanceerd. Aan de hand van ervaringsverhalen en informatie over het natuurlijke verloop willen het vertrouwen hierin van vrouwen (en hun partners) versterken. Lees deze verhalen op de site: www.deverloskundige.nl


Toch kan het voorkomen dat de pijn ondraaglijk wordt, bijvoorbeeld door uitputting, angst of andere belemmerende factoren. Sommige vrouwen maken gebruik van de geboorte-TENS, accupunctuur of een andere methode. Een effectieve pijnbestrijdingsmethode (bij rugweeën) is het geven van steriele waterinjecties. Alle verloskundigen in onze praktijk zijn bekwaam in het geven van deze vorm van pijnbestrijding.

Wanneer dit niet afdoende is, dan is het altijd mogelijk om naar het ziekenhuis te gaan en meer adequate pijnstilling te organiseren. Voor pijnbestrijding met medicatie moet de bevalling wel altijd in het ziekenhuis plaatsvinden.

De volgende pijnbehandelingen kunnen in beide ziekenhuizen plaatsvinden:
• ruggenprik ( epidurale analgesie)
• pompje met Remifentanil

Meer informatie over dit onderwerp is er te vinden op:
Download hier de folder
www.bevallingspijn.nl


Er zijn allerlei verschillende baringshoudingen mogelijk. De meest traditionele baringshouding is vaak half zittend/liggend op bed. Ook de baarkruk wordt regelmatig gebruikt bij de bevalling. Wij zijn allen in het bezit van een baarkruk, dit is dus altijd mogelijk.

Minder bekend is de houding waarbij de barende op handen en knieën zit of waarbij de vrouw staat (evt. hangt aan schouders partner), het zijn echter prima mogelijkheden.

Voor meer informatie: www.deverloskundige.nl


Het is ook mogelijk in bad te bevallen doorsnee baden zijn echter te klein, waardoor er geen bewegingsvrijheid is en wij over onvoldoende werkruimte beschikken. Het is mogelijk om een speciaal bad te huren voor de bevalling. Kijk daarvoor op www.oerbron.nl of www.bevalbadwezep.nl

Het is goed om tijdens de zwangerschap over deze verschillende manieren te lezen. Zo kun je tijdens de zwangerschapscontroles met gerichte vragen hierover bij ons terecht.


De bevalling begint in 9 van de 10 gevallen met het starten van de weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder en zijn voelbaar in de buik, de rug en soms in de bovenbenen. Het is een pijn die als een golf opkomt en na ongeveer 1 tot 1,5 minuut weer weggaat en in het verloop van de tijd steeds heviger wordt. 1 op de 10 bevallingen dient zich aan door het breken van de vliezen.

Weeën starten vaak onregelmatig en kort. Ze worden vanzelf sterker als je ontspant, of zakken af en gaan na een paar uren/dagen verder. In deze eerste fase, de latente fase, wordt je baarmoedermond korter en krijg je al wat ontsluiting. Zo lang de weeën onregelmatig zijn, kan alles nog afzakken en kan je het beste de dingen doen die je normaal doet op een ontspannen weekenddag. Zo spaar je je energie voor een later moment.

De bevalling is pas echt begonnen wanneer de weeën elke 5 minuten komen en flink doorzetten. Het kan zijn dat u wat helder of bloederig slijm verliest, dit is afkomstig van de slijmprop die de baarmoedermond afsluit. Dit kan gebeuren in de gehele uitgerekende periode en zegt weinig over wanneer de bevalling zal beginnen.

Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt bereikt zit het hoofdje vaak zo diep dat het op de anus drukt. Dit veroorzaakt persdrang. Het lukt niet meer om de weeën weg te zuchten, en je lijf wil mee persen. Je gaat nu de laatste fase van de bevalling in. Voor een eerste kindje moet je gemiddeld 1 a 1,5 uur persen. Bij een tweede kindje of volgende kindje gaat dit sneller.
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel



04/03/2024

Centering pregnancy groep 80

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Linda […]
19/02/2024

Zwanger en fit cursus

Waarom zou je sporten tijdens de zwangerschap? Je […]
07/12/2023

Vruchtbaarheid en anticonceptie webinars 2024

Gratis webinar! Alles wat je wilt weten over […]
Aanmelden