Home » Van wens tot gezin » Een gezin

Een gezin... en verder• Denk aan vitamine K en D
• Start op tijd met anticonceptie als je niet snel weer zwanger wilt worden.

Het gezinDe geboorte van je baby is vast een van de mooiste momenten van je leven. Een groter wonder kun je je bijna niet indenken. De eerste tijd moet je natuurlijk wennen aan het ouderschap en leer je je kind kennen. Je vormt een gezin of je gezin verandert. Je komt ongeacht de situatie dingen tegen waar iedere ouder mee te maken krijgt.

OuderschapDe relatie tussen jullie verandert: je gaat samen opvoeden. Je sociale leven verandert. Misschien willen jullie nog een kind of zoek je juist meer tijd voor jezelf. Als alleenstaande ouder deel je je leven vanaf nu met je kind.

VerantwoordelijkheidHet ouderschap betekent 24/7 verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat je je wel eens onzeker voelt, of je nu voor het eerst ouder bent of al een volgend kind hebt. Die verantwoordelijkheid kan in sommige situaties omslaan in een schuldgevoel, bijvoorbeeld als je het opvoeden moeilijk kunt combineren met werk.


De komst van een nieuw broertje of zusje is een spannende belevenis voor je kind. Dat begint al voor de geboorte, als jij hem/haar vertelt dat er straks een extra kindje zal zijn, dat bij jullie zal blijven wonen.

Afhankelijk van zijn/haar leeftijd is het goed om je kind voor te bereiden op alle veranderingen die komen gaan. Dat kan met behulp van boekjes of door hem/haar iets voor het babykamertje uit te laten zoeken.

Als de baby er eenmaal is, kan het best zijn dat je kind er in het begin erg aan moet wennen. Hij/zij kan wat meer aandacht vragen of weer in zijn broek gaan plassen, terwijl hij al zindelijk was. Laat hem/haar merken dat je nog net zoveel van hem houdt als voor de komst van de baby.
Tip: probeer tijd in de te ruimen om af en toe even alleen op stap te gaan met je oudste.
Je kind wil de baby het liefst de hele dag knuffelen. Hij/zij beseft alleen nog niet hoe kwetsbaar een baby is. Om ongelukken te voorkomen is het een goed idee om hem aan te leren dat hij de baby niet zelf mag optillen en zijn/haar broertje of zusje alleen maar op schoot mag houden als papa of mama hem/haar helpt.

HuisdierenAls je jarenlang alleen een hond of kat hebt gehad die altijd de volle aandacht heeft gekregen, kan je huisdier in het begin jaloers zijn op je baby.

Daarnaast moet het dier wennen aan nieuwe geurtjes in huis. Om je huisdier kennis te laten maken met je baby kan je hem, uiteraard in jouw bijzijn, even laten snuffelen aan je baby. Ook het ruiken aan een poepluier kan helpen bij het kennismakingsproces.

Een dier blijft een dier. Het is daarom verstandig om de babykamer altijd af te sluiten, en het kind nooit alleen met het dier te laten.

Het consultatiebureauOpvoeden is een vak apart. Het is mooi en bijzonder, maar lang niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig is er het consultatiebureau (CB). Hier kun je terecht met al je vragen en twijfels op gebied van slapen, eten, gedrag en opvoeden.

Naast het geven van advies en informatie, wordt de gezondheid en groei van je kind door de jeugdverpleegkundige en jeugdarts nauwkeurig in kaart gebracht binnen een persoonlijk kinddossier. Zo weet je precies hoe de ontwikkeling van je kind verloopt.

Twee weken na je bevalling komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau langs voor het intakegesprek. Het consultatiebureau neemt de babyzorg vanaf dit moment over.

RijksvaccinatieprogrammaVandaag de dag zijn baby’s door de vaccinaties beschermd tegen de belangrijkste infectieziektes zoals difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen, rode hond en een aantal bacteriën die ernstige infecties kunnen veroorzaken als pneumokok, menigokok type C, haemophilus influenzae type B (hib) en hepatitis B. De inentingen zijn gratis.

Voor meer informatie zie: www.rijksvaccinatieprogramma.nl

Centrum Jeugd en GezinPer gemeente zijn alle belangrijke organisaties op het gebied van opvoeden en opgroeien, waaronder het consultatiebureau van Icare JGZ, gebundeld binnen het CJG. Deze organisaties werken nauw samen. Daarom is het Centrum voor Jeugd en Gezin dé plek voor informatie en advies over opgroeien en opvoeden.

Naast het consultatiebureau vind je de volgende organisaties in het Centrum voor Jeugd & Gezin:
• Jeugdgezondheidszorg (Icare JGZ consultatiebureau en GGD)
• Opvoedondersteuning
• Maatschappelijk werk
• Een schakel met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven
• Een schakel met het onderwijs, vaak via Steunpunt Zorg- en Advies Team (ZAT) van het Nederlands Jeugdinstituut

Moeders Informeren MoedersSinds mei 2014 is de zorg vanuit het CJG/Consultatiebureau aan moeders van jonge kinderen (0 tot 4 jaar) uitgebreid met de informele zorgtak “MIM”. Bij MIM, “Moeders Informeren Moeders” kan een “nieuwe” moeder ondersteuning krijgen van een meer ervaren moeder. Kun jij wel wat tips en adviezen gebruiken, of wil je zelf andere moeders ondersteunen kijk dan op: Moeders Informeren Moeders


Lactatiekundigen hebben zich gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding. Hun beroep bestaat uit het geven van intensieve begeleiding en ondersteuning bij het geven van borstvoeding. Bij verschillende ziektekostenverzekeraars wordt deze zorg (gedeeltelijk) vergoed. Lactatiekundigen kun je inschakelen bij: voorlichting en advies t.a.v. borstvoeding, aanleg-problemen, het weigeren van de borst, pijnklachten, terugkerende borstontstekingen, onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby, vroeggeboorte, ziekte of handicap van moeder of baby, opnieuw beginnen met borstvoeding, etc. Ook in de zwangerschap kun je al een lactatie-kundige inschakelen. Heb je een eerdere negatieve ervaring met borstvoeding dan kun je samen met de lactatiekundige kijken hoe je de problemen uit het verleden kunt voorkomen en een borstvoedingsplan maken.

Als het geen roze wolk isHet krijgen van een baby is niet voor elke moeder constant een roze wolk. Soms kan je het moederschap lichamelijk en/of geestelijk wel tegenvallen. Het is normaal om dat te voelen. Je bent niet meteen een ontaarde moeder of vader als het je soms even teveel wordt. Het is juist goed en eerlijk om die gevoelens te erkennen en ze niet weg te drukken. Vraag dan of iemand op je kind let en ga er even tussen uit.

Maak je je zorgen of wat je denkt en voelt nog wel ‘normaal’ is, blijf hier dan niet mee rondlopen maar vraag het aan iemand. Vraag het ons, je huisarts of bij Ouder & Kind zorg.

Over AnticonceptieVóór je eerste menstruatie heb je al een eisprong gehad en ben je dus vruchtbaar. Daarom is het belangrijk anticonceptie te gebruiken als je weer gaat vrijen en je niet direct zwanger wilt worden. Ook als je borstvoeding geeft en ook als je eerder lang moest wachten op je zwangerschap. Het kan namelijk nu heel anders verlopen. Welk middel het beste is, verschilt per persoon en situatie.

Wanneer je net bevallen bent, geven wij je als verloskundigen aan het einde van de kraamweek en/of tijdens de nacontrole al informatie over vruchtbaarheid en anticonceptie en adviseren we je eventueel een afspraak te maken op ons anticonceptiespreekuur. Ook als je nog niet eerder bij ons onder controle bent geweest of nog niet eerder zwanger bent geweest, kan je bij ons terecht.

Er zijn veel verschillende methoden van anticonceptie en wij helpen je graag een goede keuze te maken. Wanneer je liever geen gebruik maakt van de reguliere methoden van anticonceptie is wellicht de methode volgens de Natural Family Planning iets voor jou. Voor meer informatie hierover: www.nfp-nederland.nl

Voor meer informatie en het voorschrijven en/of plaatsen van anticonceptie, kan je zelf een afspraak maken op ons dagelijks spreekuur via het aanmeldformulier op de website of kun je op werkdagen tussen 09:00 - 12:00 uur bellen met onze assistente.

Binnen onze praktijk zijn we opgeleid en bevoegd om spiraaltjes en het hormoonstaafje te plaatsen en/of te verwijderen. Als je een afspraak hebt gemaakt bij ons op de praktijk vindt er eerst een informatiegesprek plaats waarin we kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij je past. Wij zullen tijdens het informatiegesprek een vervolgafspraak bij ons op de praktijk plannen indien je kiest voor het spiraaltje of de Implanon. Wanneer je kiest voor het hormoonspiraaltje of het implantatiestaafje, krijg je een recept mee waarmee je deze zelf bij de apotheek kunt ophalen. Een koperspiraaltje hebben we op de praktijk op voorraad en kun je rechtstreeks bij ons aanschaffen. Indien je anticonceptie wenst in de vorm van de pil of de NuvaRing krijg je van ons een recept mee.

Het is verstandig om voorafgaand aan het maken van een afspraak voor het anticonceptiespreekuur contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te vragen wat zij wel en niet vergoeden binnen jouw pakket.

Kosten anticonceptiezorgHieronder een overzicht van de kosten voor anticonceptiezorg:
• Het anticonceptieconsult/ belafspraak bij ons op de praktijk is gratis.
• Plaatsen van een spiraal of implantatiestaafje kost in 2018 € 61,11, dit wordt meestal vergoed door je zorgverzekeraar.
• Koperspiraal T-safe zelf kost € 69,00.
• Koperspiraal Multi-safe zelf kost € 52,00.
• Kyleena of Mirena spiraal kost ongeveer € 150,00.
• Implanon kost ongeveer € 132,00.


Voor meer informatie over Anticonceptie: Klik hier
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel12/03/2019

Informatieavond ‘De bevalling’

Donderda 6 juni is er vanaf 19:00 tot […]
12/11/2019

Zwangerschapsyoga en yoga voor vrouwen met bekkenbodeminstabiliteit

Vind je het leuk om aan Yoga te […]
07/11/2019

Stagiaire Lisanne Munk

Mijn naam is Lisanne Munk en ik ben […]
08/10/2019

Centering Pregnancy groep 42

Groep 42 van centering pregnancy zal plaatsvinden op: […]
Aanmelden