Home » Van wens tot gezin » Onderzoek

In de zwangerschapIn het kort• Onderzoek in de zwangerschap
• Leven voelen
• Informatie over borst en flesvoeding

Regeldingen• Meld je aan voor een zwangerschapscursus indien gewenst
Meld je aan voor de borstvoedingavond indien gewenst

Onderzoeken in de zwangerschapEr zijn in de zwangerschap verschillende onderzoeken beschikbaar om al in de zwangerschap te onderzoeken of het kindje gezond lijkt. Tijdens de eerste afspraken op de praktijk zullen we vragen of je hier meer informatie over wilt krijgen en zullen we je begeleiden in het maken van een keuze die bij jullie past. Meer informatie over deze onderzoeken kun je vinden op: pns.nl/prenatale-screeningen In Nederland is er de mogelijkheid om met een screenende test te onderzoeken of er een verhoogde kans is dat het kindje het syndroom van Down, syndroom van Edwards of het syndroom van Patau heeft. Dit kan middels de NIPT-test. Voor meer informatie over de NIPT kun je lezen in de folder van het RIVM. Daarnaast kun je tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap een ETSEO (eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek) en tussen de 18+0 en 22+6 weken zwangerschap een TTSEO (tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek) of GUO1 (Geavanceerd Echoscopisch Onderzoek) laten doen. Dit is een medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist die het kindje van top tot teen screent om te beoordelen of er afwijkingen zichtbaar zijn. Meer informatie over de SEO/GUO kun je lezen in deze folder van het RIVM.


De meeste vrouwen voelen tussen de 18 en de 20 weken het kindje voor het eerst bewegen. Vanaf 25 weken hoef je de baby pas elke dag leven voelen. Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen de bewegingen anders aanvoelen, maar het aantal bewegingen moet gelijk blijven. Indien het aantal bewegingen merkbaar vermindert, is het belangrijk om dit bewust te gaan observeren. Blijft het bewegingspatroon afwijkend of bij ongerustheid, moet je contact met ons opnemen. Download hier de folder

Informatie over borstvoedingAls praktijk vinden wij het geven van voorlichting over borstvoeding en het begeleiden bij borstvoeding erg belangrijk. Tijdens de zwangerschapcontroles zullen wij enkele keren terugkomen op het geven van borstvoeding. Dit doen wij om iedereen op deze manier op de hoogte te stellen van het belang van borstvoeding, om iedereen zo veel mogelijk te informeren en om zoveel mogelijk vragen hierover te kunnen beantwoorden.

Een goede voorbereiding kan er toe bijdragen dat je kennis en zelfvertrouwen toeneemt wat betreft het geven van borstvoeding, ook voor borstvoeding geldt: een goed begin is het halve werk. Wij raden aan om tijdens de zwangerschap gebruik te maken van een borstvoedingscursus/informatieavonden. Dat wil niet zeggen dat het met een goede voorbereiding direct goed gaat. Gun jezelf tijd dit proces van voeden eigen te maken! In samenwerking met de verschillende verloskundigen praktijken uit de regio Zwolle hebben we een informatieboekje ontwikkeld met daarin alle belangrijke informatie over het geven van borstvoeding. Download hier het informatie boekje

Ook heeft de gemeente Elburg elke donderdagochtend een inloopspreekuur. Hier kun je terecht met vragen over borstvoeding en het is ook mogelijk om gratis gebruik te maken van een lactatiekundige.

FlesvoedingDe beste voeding voor je kind is borstvoeding, vanwege alle goede stoffen die erin zitten. Maar als je door omstandigheden je baby geen borstvoeding kunt of wilt geven, is flesvoeding een goed alternatief.

Met flesvoeding wordt bedoeld: volledige zuigelingenvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd.

CursussenEr zijn verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. Het is raadzaam om je op tijd op te geven, als richtlijn wordt hiervoor in elk geval voor de 24 weken aangehouden. De volgende cursussen vind je in de omgeving.Samen bevallen
De cursus “samen bevallen” is voor aanstaande ouders die zich samen willen voorbereiden op de bevalling. Naast het geven van informatie richt de cursus zich op het gezamenlijk contact maken met het ongeboren kind, het aanleren van ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, perstechniek en het uitproberen van verschillende baringshoudingen.

Voor aanmelding Radka van Vuuren
Tel: 06-19999195
of via www.samenbevallen.nl
ZwangerTotaal
ZwangerTotaal is een uniek bewegingsprogramma voor zwangeren en pas bevallen vrouwen. Marion Westerink is Mensendieck therapeute in 't Harde en verzorgt deze cursus. Marion wil je graag helpen om deze bijzondere gebeurtenis zonder lichamelijke klachten te doorlopen. Actief bewegen is goed voor jou en je baby én zorgt voor een beter herstel na de bevalling. Meld je nu aan voor één van de beweegprogramma's van ZwangerTotaal. Meer informatie zie: www.zwangertotaal.nl
Zwanger & Fit
Fysiosport de Akker heeft een doorlopend fitnessprogramma waaraan je op elk gewenst niveau kunt deelnemen. Dit kan tijdens de zwangerschap, maar ook daarna. Voor meer informatie zie: Zwanger en Fit
BOOTCAMP 4 MOMS in Oldebroek!
Sporten tijdens en na je zwangerschap onder professionele begeleiding van Marlous.

De belangrijkste voordelen van sporten tijdens en na je zwangerschap:
• Een gezonder en fitter gevoel en meer energie (inspanning kost minder moeite)
• Goede conditie en kracht voor de bevalling en voorspoedig herstel na de bevalling
• Gezonde gewichtstoename
• Minder last van zwangerschapskwalen
• Bevordert een goede nachtrust

Meld je aan voor een gratis proefles via www.bootcampoldebroek.nl of neem contact op via 0639171216.
Haptonomie
Bij deze individuele begeleidingsvorm staan jullie als partners met je ongeboren baby centraal en speelt aanraken een grote rol. Een baby geeft een reactie op handen die de buik aanraken, zo maak je al voor de geboorte, via de aanraking, contact met je kind.
Voor meer informatie kijk op: www.vhzb.nl/
HypnoBirthing
Aveta verzorgt de cursus HypnoBirthing voor aanstaande ouders. De filosofie van HypnoBirthing stelt dat pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de geboorte, de technieken die je leert, vertellen je hoe het werkt. Door de cursus ga je de magie en schoonheid van de geboorte (her)ontdekken.
Voor meer informatie kijk op www.hypnobirthing-nederland.nl
Zwangerschaps yoga Voor zwangerschapsyoga kun je terecht in Nunspeet bij Love4Yoga Voor verdere informatie en aanmelden kunt u verwijzen naar www.love4yoga.nl
Zwangerschapszwemmen Zwangerschapszwemmen wordt gegeven in heerlijk warm water. Er zijn allerlei oefeningen waardoor u heerlijk ontspannen thuiskomt en waar u tevens wat aan heeft tijdens de bevalling. Samen met anderen kunt u, als u dat wilt, na de les nog allerlei ervaringen uitwisselen onder het genot van een kopje koffie of thee. Zwangerschapszwemmen wordt gehouden in De Brake in Nunspeet. www.debrake.nl
Online zwangerschapscursus Er is ook een online zwangerschapscursus ontwikkeld die je in je eigen tijd en op elk gewenst moment kunt volgen. De totale cursus bestaat uit 12 filmpjes variërend van 15 - 40 minuten. Er is een aparte cursus voor vrouwen die voor de tweede of derde keer gaan bevallen en voor vrouwen die een geplande keizersnede krijgen.

Alle lessen zijn ook in het engels, pools of arabisch te volgen:
Nederlandstalige: www.zwangerschapscursusondemand.nl
Engelstalige: www.pregnancycourseondemand.nl
Poolse versie: www.polski.zwangerschapscursusondemand.nl/
Arabische versie: https://arabic.zwangerschapscursusondemand.nl/

Nieuw is de online cursus : www.zwanger.nl Het is een interactieve cursus, met quizvragen en veel beeldmateriaal. Met online yoga lessen en veel informatie over alle fases van de zwangerschap en het kraambed.
Boeken
Mocht je toch liever gewoon lezen over de zwangerschap en de bevalling dan zijn er een aantal boeken die daar goede informatie over geven:
• Duik in je weeën! Een bewuste voorbereiding op de bevalling.

Carita Salomé en Juliette de Wit

• Veilig bevallen
Beatrijs Smulders.
Mijn eerste is niet zijn eerste
Gaat over vrouwen die stiefmoeder werden en vervolgens zelf eigen kinderen krijgen. Een wereld van verwarrende gevoelens en vragen.
Meer informatie hierover: Klik hier
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel29/08/2023

Centering Pregnancy groep 77

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Jose […]
29/08/2023

Centering Pregnancy groep 76

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Petra […]
14/08/2023

Nieuwe zwangerschaps cursus en cursus na de bevalling

POWERMAMA 8 WEKEN Het PowerMama Programma is speciaal […]
Aanmelden