Vraag & Antwoord

 
Home » Vraag & Antwoord




Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen omtrent je zwangerschap.

De Zwangerschap

1Wat is een een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap?
We weten dat een ongeboren kind gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Er kan dan schade optreden waar een kind zijn leven lang in meer of mindere mate last van kan hebben.

Om echt te weten of je gezond leeft kun je een zelftest doen via www.slimmerzwanger.nl

Slimmer Zwanger is een online programma waarbij je gedurende 26 weken persoonlijke coaching ontvangt voor een betere leefstijl. Voor verzekerden van de Achmea groep wordt deelname vergoed.

Foliumzuur:
Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby met 70%. Blijf in elk geval foliumzuur slikken tot 8 weken na conceptie: dat is ongeveer 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is niet nodig daarna nog foliumzuur te nemen, maar het is niet schadelijk als je het daarna nog steeds neemt. Het alsnog gaan slikken bij het zien van een positieve test heeft wel degelijk nog zin. Zie ook www.voedingscentrum.nl

Roken:
Roken vermindert de vruchtbaarheid, zowel bij de vrouw als bij de man. Roken in de zwangerschap kan het risico op het krijgen van een miskraam verhogen. Verderop in de zwangerschap kunnen er weer andere complicaties optreden. Daarnaast is meeroken ook van invloed op je ongeboren kind. Voor meer informatie over de risico’s van roken tijdens je zwangerschap, Klik hier

Voor verdere informatie en hulp bij het stoppen met roken ga naar de website: www.ikstopnu.nl, www.nustoppenmetroken.nl of www.rokeninfo.nl of bekijk de film op de www.verloskundige.nl. Er is ook een lasercentrum voor "stoppen met roken" in Lemelerveld. zie www.laserpraktijk-lemelerveld.nl met een aangepaste therapie voor zwangeren. Voor hulp uit je naaste omgeving kijk op rookvrije start.

Alcohol:
Van alcohol weten we dat de schade erg groot kan zijn op een kind in ontwikkeling. Bij een kind in de baarmoeder werkt de lever nog niet en kan hierdoor de alcohol niet afbreken. De schade vindt plaats in de hersenontwikkeling. De schade kan variëren van lichte gedragsafwijkingen tot ernstige hersenbeschadiging. Ook tijdens de zeer prille ontwikkeling van de foetus ( denk aan de dagen rondom de bevruchting) kan alcohol schadelijk zijn. Het advies is om geen alcohol meer te nemen wanneer er een concrete zwangerschapswens is. Ons advies: geen alcoholgebruik in de zwangerschap, ook niet een klein slokje! www.alcoholinfo.nl

Medicijngebruik
Bij gebruik van medicijnen is het belangrijk om bijvoorbeeld met je huisarts te overleggen of dit ook kan in de zwangerschap. Misschien dat je tijdelijk moet stoppen of samen op zoek naar een alternatief.

Op de website van de Teratologie Informatie Service staat sinds kort een boekje met advies over zelfzorgmedicatie bij zwangerschap. www.lareb.nl

Vitamine D
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk per dag 10 microgram vitamine D extra te gebruiken. Hiermee zorg je voor je eigen botten en voor de botopbouw van je kindje. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium uit je voeding.

Houding en bewegen
Een goede houding is juist tijdens de zwangerschap heel belangrijk. Een verkeerde houding kan veel klachten veroorzaken zoals rug en bekkenklachten. Voor houdingsadvies kun je terecht bij Marion Westerink. Zij is Mensendieck therapeute in 't Harde en in Elburg. Voor meer informatie ga naar www.mensendiecktharde.nl

Voor bekkenklachten of klachten van de bekkenbodem kun je terecht bij Bekken en Balans in Hattem. www.bekkenenbalans.nl of bij Marlieke van der Wal in Elburg www.de-akker.nl Ook bewegen is belangrijk in de zwangerschap. Het vermindert zwangerschapsklachten en het risico op zwangerschapsdiabetes. Een goede conditie zal je ook helpen tijdens de bevalling, doordat je vaak beter kunt ontspannen en je lichaam de inspanning van de bevalling beter aan kan. Je hoeft niet intensief te sporten, maar wat vaker een wandeling maken of fietsen is ook goed. Voor meer informatie www.mens-en-gezondheid.infonu.nl Mocht je liever samen met andere zwangeren een workout willen doen dan kan dat via Mom in balance. Op dit moment alleen nog in Zwolle. www.mominbalance.com

Voedingsadviezen tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent of wilt worden, is het belangrijk om op je eten en drinken te letten. Daarmee houd je je lichaam gezond. Dat is goed voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind. Eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen.

Mocht je er de voorkeur aan geven om hier bij ondersteuning te krijgen dan kun je contact opnemen met een dietiste of een gewichtsconsulent. www.leef-echt.nl
2Wat kun je wel en niet eten en welke voedingsstoffen zijn belangrijk?
Drink dagelijks 1 tot 2 glazen melk en neem 1 tot 2 plakken kaas. Dan krijg je voldoende calcium binnen. Of kies in plaats van melk voor karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, yoghurt of vla. Kies bij voorkeur magere of halfvolle producten. Zorg dat je genoeg ijzer binnen krijgt door bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine-C rijke producten zoals groente of fruit, want dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek in de zwangerschap.

Eet en drink niet voor twee. De zwangerschap vraagt wel wat extra energie, maar omdat je wat minder beweegt, verbruik je ook minder. Doe niet aan de lijn, want dan is er een kans dat je niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Het is heel normaal dat je aankomt. Als je het idee hebt dat je veel aankomt, bespreek dat dan met je verloskundige of gynaecoloog. Drink voldoende om je vochtbalans op peil te houden. Maak je geen zorgen als je vocht vast houdt, dat is heel normaal. Gemiddeld kom je daardoor zo'n 2 kilo aan. Ga in ieder geval niet minder drinken, drinken helpt juist extra vocht sneller af te voeren. Vegetarisch eten kan gewoon als je zwanger bent. Let wel op dat je genoeg B-vitaminen en ijzer binnenkrijgt. Eet voldoende brood, granen, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en kant-en-klare vleesvervangers, zoals ei, tofu, tempé of noten.

Zoetstoffen, zoals aspartaam (E951) in lightproducten. De berichtgeving hierover is tegenstrijdig. Volgens een aantal onderzoeken zou het schadelijk kunnen zijn. Advies van diëtisten: max 0,5 liter lightproducten per dag in de zwangerschap. Te veel vitamine A kan schade aan het ongeboren kind veroorzaken. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3000 mircogram vitamine A per dag binnenkrijgen. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en supplementen. Eet daarom niet meer dan 1 boterham met leverproducten, zoals smeerworst of paté, op een dag.

Als je gezond eet is het niet nodig om extra vitamines en mineralen te slikken. Als je het toch nodig hebt om iets extra's te gebruiken kies dan een preparaat met een lage doseringen. Let er op dat je niet meer dan 1 keer de aanbevolen hoeveelheid per dag neemt. Een goede keus zijn in ieder geval de preparaten die speciaal bestemd zijn voor zwangere vrouwen. Check in een multivitamine de dosering foliumzuur en vitamine D. Als er voldoende inzit hoef je die niet apart te slikken.
3Wat kun je beter niet doen?
Soms kan wat je eet en drinkt schadelijk zijn voor je ongeboren kind.

Daarom moet je hiermee uitkijken:
Koffie: drink maximaal 4 koppen per dag vanwege de cafeïne. In thee en cola zit ook cafeïne, maar daarvan mag je, als je geen koffie drinkt, maximaal 8 glazen.
Kaas: eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Nederlandse boerenkaas, mag wel. listeriose
Vlees: eet geen rauw vlees (zoals tartaar, carpaccio, halfdoorbakkenbiefstuk), geen rauwe vleeswaren (zoals filet americain, ossenworst, rosbief, rauwe ham, salami, cervelaat) en wees matig met leverproducten.
Toxoplasmose: Wees voorzichtig met contact met lichaamsvocht van jonge kinderen. Stop geen speen of eten uit de mond van je kind in je mond. Was de handen goed na elke verschoning van je kind, na het afvegen van snottebellen en voor het eten. CMV
Vis: Vis is heel gezond, ook voor zwangere vrouwen. De vetzuren in vooral vette vis zijn belangrijk voor ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij ongeboren baby's.
4Wat mag ik niet eten?
Rauwe vis of schaal- en schelpdieren zoals oesters;
Geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel (tonijn uit blik mag met mate);
Geen paling uit Nederlandse rivieren;
Niet meer dan twee keer per week vette vis, vanwege de dioxines.
Voor verpakte kant-en-klare vis uit de koeling, zoals gerookte zalm, paling, mosselen (deze producten kunnen wel gegeten worden als ze van te voren verhit worden);
Eieren: eet alleen eieren die hardgekookt of goed doorgebakken zijn.
Drop: beperk je tot een paar dropjes en 1 tot 2 glazen zoethoutthee op een dag.
Venkelthee en anijsthee: bijvoorbeeld tegen darmkrampjes bij baby's of om de melkproductie te bevorderen.
Wees voorzichtig met vers bereid ijs: hiervan kunnen soms rauwe eieren of melk verwerkt zijn vooral in het buitenland.
• Wees matig met kaneelhoudende producten.
Bewaar verse producten zoals vleeswaren en rauwkost salade niet te lang en eet levensmiddelen niet indien de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken.
Was sla: ondanks dat dit al gebeurd is, goed.

Bron: voedingscentrum.nl
Ga naar de website of download de app Gezond Groeien
5Wanneer moet ik kraamzorg regelen?
Het is van belang om je tijdig in te schrijven bij een kraambureau, dit kan al direct nadat de termijn echo is geweest, en moet in ieder geval voor de 20ste zwangerschapsweek.

Hierbij een overzicht van kraambureaus in de omgeving:

De Kraamvogel (icare)
Tel: 0800-7788500 | Web: www.dekraamvogel.nl

Naviva Kraamzorg
Tel: 088-7777666 | Web: www.naviva.nl

Zinkraamzorg
Tel: 0321-311922 | Web: www.kraamzorgjona.nl

Kraamzorg Jeanet:
Tel: 06-42316711 | Web: www.kraamzorgjeanet.nl

RST kraamzorg
Tel: 0342-422324 | Web: www.rstzorg.nl

Kraamzorg Nunspeet:
Web: www.kraamzorgnunspeet.nl
6Waarom zou ik me laten vaccineren tegen kinkhoest in de zwangerschap?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven.
Voor meer informatie: www.rivm.nl
7Wat gebeurt er als mijn kind in stuitligging ligt?
Als je baby in een stuit ligt, dan kan je verloskundige je baby proberen te draaien naar een hoofdligging (uitwendige versie). De kans dat een uitwendige versie slaagt, ligt tussen de 40 en de 50 procent. Als je al eens eerder bent bevallen, is de kans meer dan 50% op een geslaagde uitwendige versie. Lukt de versie niet of draait je kindje weer terug naar stuitligging dan zul je verwezen worden naar het ziekenhuis voor verdere zorg.
Voor meer informatie: www.deverloskundige.nl
8Het bloedonderzoek en waar kan ik bloedprikken?
Bij je eerste bezoek aan de praktijk zullen er aanvraagformulieren om bloed te gaan prikken worden meegegeven.

Het bloed wordt getest op de volgende dingen:
• bloedgroep en rhesusfactor (C en D)
• irregulaire antistoffen
• Hepatitis B (een leverziekte)
• Lues (Syfillus, een geslachtsziekte)
• HIV
• Rode Hond (een kinderziekte)
• HB (ijzergehalte)
• glucose (suikergehalte)

Kijk voor de prikposten in de omgeving op de volgende linken, om te weten waar en wanneer je het bloed kunt laten afnemen.
• Prikpost Isala
Prikposten St Jansdal
9Wat is een harde buik?
Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die niet pijnlijk zijn. Ze komen niet met regelmaat en nemen af bij rust. Ze kunnen wel ongemakkelijk zijn. Vaak zijn ze gerelateerd aan drukte, zowel geestelijk als lichamelijk. Ook kan een blaasontsteking de oorzaak zijn. Harde buiken komen aan het einde van de zwangerschap vaker voor en kunnen geen kwaad. Wanneer deze harde buiken niet afnemen met rust is het advies om je urine te laten controleren op een blaasontsteking. Dit gebeurt bij de huisarts.
10Wat zijn voorweeën?
Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die met name aan het einde van de zwangerschap voorkomen. Ze zijn kort van duur, zo'n 20-30 seconden en kunnen wel een paar uur aanhouden. Dit gebeurt vooral ´s nachts. Deze voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar wel voor het soepel en weker worden van de baarmoedermond.
11Wat zijn indalingsweeën?
Dit zijn steken laag in de onderbuik of in de vagina. Ze zorgen ervoor dat het kindje gaat indalen of nog wat dieper in het bekken komt. Niet iedereen krijgt hiermee te maken. Zeker wanneer het niet meer het eerste kindje is kan het ook zijn dat het hoofdje pas gaat indalen tijdens de bevalling.
12Mag ik thuis bevallen?
Je mag thuis of onder onze begeleiding poliklinisch (in het ziekenhuis of in het geboortehuis) bevallen vanaf de 37ste week van je zwangerschap, als je geen indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen.
13Vanaf welke week kan ik bevallen?
Vanaf 37 weken mag je onder onze zorg bevallen. Voor meer informatie Download de belbrief
14Hoe verloopt een bevalling?
De bevalling begint in 9 van de 10 gevallen met het starten van de weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder en zijn voelbaar in de buik, de rug en soms in de bovenbenen. Het is een pijn die als een golf opkomt en na ongeveer 1 tot 1,5 minuut weer weggaat en in het verloop van de tijd steeds heviger wordt. 1 op de 10 bevallingen dient zich aan door het breken van de vliezen.

De bevalling is pas echt begonnen wanneer de weeën elke 5 minuten komen en flink doorzetten. Het kan zijn dat je wat helder of bloederig slijm verliest, dit is afkomstig van de slijmprop die de baarmoedermond afsluit. Dit kan gebeuren in de gehele uitgerekende periode en zegt weinig over wanneer de bevalling zal beginnen. Ook als de weeën zijn begonnen kun je de slijmprop verliezen.

De eerste fase van de bevalling wordt de latente fase genoemd. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepel en week wordt. Daarnaast wordt de baarmoedermond steeds korter en verdwijnt zelfs helemaal. Ook krijg je op deze weeën de eerste 3 cm ontsluiting.

Daarna ga je de actieve fase in. In deze fase komen de weeën zeer regelmatig, ongeveer om de 3 minuten, en duren 60 seconden. Met deze weeën bereik je de 10 cm ontsluiting en dit gaat gemiddeld met 1 cm per uur. Bij een tweede kindje of meer gaat dit vaak sneller.

Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt bereikt zit het hoofdje vaak zo diep dat het op de anus drukt. Dit veroorzaakt persdrang. Het lukt niet meer om de weeën weg te zuchten, en je lijf wil mee persen. Je gaat nu de laatste fase van de bevalling in. Voor een eerste kindje moet je gemiddeld 1 a 1,5 uur persen. Bij een tweede kindje of meer gaat dit sneller.

Miskraam

1Wat zijn de verschijnselen bij een miskraam?
Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn de eerste tekenen van een miskraam. De aanloop naar een miskraam kan verschillen. Soms hebben vrouwen een paar dagen wat bruine afscheiding wat later overgaat in helderrood bloedverlies. Andere vrouwen hebben direct helderrood bloedverlies waarop de miskraam snel volgt. Daartussen zijn vele variaties mogelijk.

Het bloedverlies is te vergelijken met een hevige menstruatie. Het vloeien neemt toe (vaak zelfs met stolsels zo groot als een ei) tot het moment dat het vruchtje loslaat en de miskraam een feit is. Het bloedverlies wordt daarna abrupt minder en zal daarna geleidelijk afnemen in een week. De buikpijn kan uitstralen naar de rug en de bovenbenen en kan op weeën lijken.

Tip: om zeker te weten of de miskraam compleet is, is het handig om telkens bij het naar de wc gaan een emmertje of een po in de toiletpot te zetten. Jouw verloskundige kan bij twijfel dan beoordelen of de miskraam compleet lijkt.

Wanneer er zekerheid verkregen is over het niet intact zijn van de zwangerschap, mag er gerust pijnmedicatie geslikt worden zoals Paracetamol (1x500mg per 4 uur, max 6 per dag) of Ibuprofen (200 mg, 4x per dag). Ibuprofen heeft hierbij niet de voorkeur, omdat dit medicijn mogelijk de baarmoedercontracties (weeën) doet afnemen, waardoor de voortgang van de miskraam wordt belemmerd. De weeën zijn nodig om de baarmoedermond te openen en de miskraam uit te drijven.

Het vruchtje zit in een vruchtzak en wordt zeer zelden compleet uitgestoten. De vruchtzak is dan herkenbaar als een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel, dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed.

Afhankelijk van de
zwangerschapsduur is het vruchtje bij:

• 6 weken – 6 mm
• 8 weken - > 1 cm
• 12 weken – 7 cm
• 16 weken – 15 cm

Als de vrucht uitgestoten wordt, is deze meestal kleiner dan past bij de duur van de zwangerschap, omdat het al eerder gestopt is met groeien. Bij de meeste miskramen wordt het vruchtje het eerst geboren en komt de vruchtzak later, te herkennen als een vliesje tussen stolsels. Het vruchtje is meestal vleeskleurig en vaak goed te herkennen en is soms zelfs een kindje met alles erop en eraan.

Soms gaat het om een lege vruchtzak. In een heel pril stadium is de groei van het vruchtje gestopt, waardoor dit niet met het blote oog waarneembaar is. Alleen het vliezige vruchtzakje moet uitgestoten worden. Dit wordt ook wel “windei” of “blighted ovum” genoemd.

Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat vrouwen vroeg in de zwangerschap een echo krijgen. Ook al lijkt er nog niets aan de hand, dan kan er op de echo een miskraam geconstateerd worden. Dit heet een “missed abortion”. De zwangerschap is niet intact (het hartje klopt niet), of de grootte van het vruchtje komt niet overeen met de zwangerschapsduur. Het lichaam heeft het nog niet herkend als miskraam.
2Wat is de oorzaak van een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. 10% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam.

De medische term voor miskraam is abortus. Een spontane abortus wanneer het vruchtje spontaan loskomt of een abortuscurettage wanneer via een medische ingreep de miskraam verwijderd wordt (niet te verwarren met een abortus provocatus, wanneer een ongewenste zwangerschap wordt afgebroken).

De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Vaak een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. In de regel gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap.

Een andere oorzaak kan een te lage bloedspiegel van het zwangerschapshormoon zijn. De eierstok produceert te weinig hormonen om de zwangerschap in stand te houden.

Een behandeling om een miskraam te voorkomen is niet mogelijk. Medicijnen (hormonen) of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn zinloos. Een miskraam kan ook niet komen door vrijen of sporten of (vaginale) echo’s.
3Hoe verder na een miskraam?
Het is wenselijk om na een miskraam anti-D-immunoglobulinen toe te dienen aan vrouwen met een rhesus-negatieve bloedgroep. Op deze manier kan het ontstaan van rhesus-antistoffen worden voorkomen. Deze kunnen in een volgende zwangerschap problemen veroorzaken. Als bij echoscopisch onderzoek is aangetoond dat er geen vruchtje is aangelegd, of het vruchtje in een zeer vroeg stadium is afgestorven (voor 10 weken), dan kan worden afgezien van het geven van anti-D. Het bepalen van een bloedgroep/ rhesusfactor kan, indien onbekend, daarom nodig zijn.

Lichamelijk herstel Het lichamelijke herstel na een spontane miskraam (of curettage) is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken is er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. De menstruatie komt na ongeveer zes weken op gang. Maar dit kan ook een paar weken eerder of later zijn. Het weer opnieuw zwanger worden is vanuit lichamelijk oogpunt, geen probleem. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen na een miskraam binnen vier maanden weer zwanger is.

Emotioneel herstel Sommige vrouwen (en hun partners) maken na een miskraam een psychisch moeilijke tijd door. De miskraam zelf kan veel onzekere gevoelens en spanning opgeroepen hebben en betekende een streep door de toekomst met alle plannen en fantasieën over het verwachte kind. Dat de zwangerschap vanaf het begin niet in orde was en de miskraam dus een natuurlijke oplossing, is voor sommigen een troost. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte of falen van eigen lichaam zijn veel voorkomende emoties. De gedachte dat zwanger worden in ieder geval mogelijk is gebleken, kan een steun zijn.

De verwerking van een miskraam varieert individueel. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Het is moeilijk aan te geven hoe lang dit proces duurt. Sommige mensen doen er enkele maanden tot een half jaar over; bij anderen duurt het langer, soms meer dan een jaar. Verschillen in beleving of snelheid van verwerken kunnen tussen de vrouw en haar partner druk op de relatie geven. Het is verstandig erover te praten, zowel met elkaar als met anderen (evt. lotgenoten). Wanneer andere kinderen uit het gezin op de hoogte waren van de zwangerschap, is het meestal goed om openlijk en op een eenvoudige manier over de miskraam te praten.

Na een miskraam opnieuw zwanger zijn, geeft vaak gemengde gevoelens. Enerzijds blijdschap en anderzijds bange, onzekere gevoelens. Deze gevoelens zijn heel normaal.

Kunt je een volgende miskraam voorkomen? Als u opnieuw zwanger wilt worden, is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Dat betekent gezond en gevarieerd eten, niet overmatig drinken, niet roken en geen medicijnen innemen zonder overleg. Een miskraam met zekerheid voorkomen is echter niet mogelijk, ook als jij je aan deze regels houdt.

De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Voor vrouwen jonger dan 35 is de kans op miskraam 1 op 10. Tussen de 35 en 40 is de kans 1 op 5 à 6. Tussen de 40 en 45 neemt dit toe tot 1 op 3 en boven de 45 eindigt de helft van de zwangerschappen in een miskraam. Vrouwen die eenmaal een miskraam hebben meegemaakt, hebben mogelijk een licht verhoogde kans op een nieuwe miskraam de volgende keer, maar nog steeds is de kans dat de zwangerschap wel goed afloopt, het grootst.

In 3% van alle gevallen van miskraam blijkt na onderzoek er toch sprake te zijn van een erfelijke afwijking. Zowel man als vrouw zijn beiden drager van een gebalanceerde chromosoomafwijking. Zelf hebben zij daar geen last of uiterlijke kenmerken van. Wanneer een vrouw 2 miskramen heeft gehad, bestaat daarom de mogelijkheid om via bloedonderzoek bij beide partners dit te onderzoeken. Wanneer na onderzoek blijkt dat dit het geval is, dan wil dat nog niet zeggen dat er een behandeling is. De mate van erfelijkheid geeft alleen meer zicht op de kans op hernieuwde miskraam of op een gezond kind of een kind die ook drager is.

Tip: aan elke vrouw die (opnieuw) zwanger wil worden, wordt geadviseerd om dagelijks een tablet foliumzuur 0,4 mg te gebruiken t/m de 10e week van de zwangerschap. Foliumzuur vermindert de kans op sluitingsdefecten (o.a. een open ruggetje) bij een baby.

Meer informatie over een miskraam vind je hier:
Download de folder
www.lieveengeltjes.nl
www.troost.nl
 

Nazorg

1Wat moet ik direct na de geboorte regelen?
Van iedere geboorte op Nederlands grondgebied moet aangifte worden gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden. Als het kind in het ziekenhuis is geboren, moet de geboorteaangifte dus gedaan worden in de plaats waar het ziekenhuis gevestigd is. Het aangeven van een geboorte is gratis. Er dient uiterlijk binnen drie werkdagen na de dag van de geboorte te worden aangegeven. Het weekend en erkende feestdagen vallen daar niet onder.

Voor de aangifte is nodig:
• Voor gehuwden: het trouwboekje
• Voor ongehuwden: eventueel het afschrift van de akte dat het kind erkend is door de partner
• Legitimatiebewijs van degene die aangifte doet
• Naam en adres van de moeder
• Naam en adres van de baby (Let erop dat de betreffende ambtenaar de naam van de baby juist heeft gespeld. Een aangegeven naam kan niet zomaar gewijzigd worden)
• Tijdstip en adres van de geboorte

Van de geboorte wordt een elektronisch bericht gestuurd door de ambtenaar van de burgerlijke stand aan:
• De gemeente waar de baby zal wonen
• De Provinciale Entadministratie
• De Sociale Verzekeringsbank
• De Belastingdienst

Verzekering
Je kindje moet, telefonisch of schriftelijk, worden aangemeld bij de ziektekostenverzekeraar.

Geboortekaartjes
Tip: laat altijd het rustuur op het kaartje vermelden en vraag mensen altijd eerst te bellen voor visite.
2Vloeien en menstrueren na een bevalling: wat is normaal?
Het vloeien zal nog enige tijd aanhouden. Hoewel het meestal al eerder stopt is zes à acht weken heel normaal. De hoeveelheid vocht zal afnemen en van kleur veranderen. Bij meer activiteit kan het bloedverlies weer toenemen. Wanneer de menstruatie na de bevalling weer op gang komt, is voor iedere vrouw en na elke zwangerschap anders. Het kan snel zijn maar ook een half jaar duren. Geef je borstvoeding dan kan de menstruatie wegblijven zolang je voedt. Het is dus niet te zeggen wanneer je weer vruchtbaar bent. De eerste menstruatie na de bevalling kan heftiger zijn dan je gewend bent.

Bij welke klachten/ zorgen in het kraambed moet ik contact opnemen met de verloskundige? Bij de volgende verschijnselen is het verstandig om eerder contact op te nemen met een verloskundige:
Overmatig bloedverlies. Dit betekent dat de verbanden binnen een half uur helemaal doordrenkt zijn of dat er meerdere grote stolsels verloren worden (> eigrootte).
• Extreme buikpijn
• Koorts > 38°C
• Ongerustheid
Aanmelden