Home » Van wens tot gezin » Kraamtijd

Kraamtijd



• Aangeven van de baby
• Aanmelden bij de zorgverzekeraar
• Vanaf de 8e dag kun je starten met het geven van vitamine D en vitamine K druppels


Veel (toekomstige) ouders leven in de zwangerschap toe naar de bevalling, maar denken niet altijd na over de kraamtijd. Heel logisch natuurlijk, maar als verloskundigen vinden wij het ook heel belangrijk om al in de zwangerschap over de kraamtijd na te denken. En dan niet alleen over welke voeding je wilt gaan geven aan je baby, maar ook over regelzaken, kraamzorg, visite, lichamelijk herstel, psyche, psychische veranderingen en ouderschap. Allemaal grote onderwerpen die meespelen in het welzijn van jou, je partner en jouw/jullie baby. In deze presentatie over de kraamtijd willen wij je meer informatie geven over allerlei onderwerpen na de bevalling, zodat je vast iets meer voorbereid bent op wat komen gaat. Het is fijn wanneer je deze presentatie rond 30-34 weken zwangerschap beluistert/bekijkt. Daarna zullen we de kraamtijd ook met jullie op de praktijk bespreken tijdens de controle op de praktijk. Veel kijk en luisterplezier.


Van iedere geboorte op Nederlands grondgebied moet aangifte worden gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden. Als het kind in het ziekenhuis is geboren, moet de geboorteaangifte dus gedaan worden in de plaats waar het ziekenhuis gevestigd is. Het aangeven van een geboorte is gratis. Er dient uiterlijk binnen drie werkdagen na de dag van de geboorte te worden aangegeven. Het weekend en erkende feestdagen vallen daar niet onder.

Voor de aangifte is nodig:
• Voor gehuwden: het trouwboekje
• Voor ongehuwden: eventueel het afschrift van de akte dat het kind erkend is door de partner
• Legitimatiebewijs van degene die aangifte doet
• Naam en adres van de moeder
• Naam en adres van de baby (Let erop dat de betreffende ambtenaar de naam van de baby juist heeft gespeld. Een aangegeven naam kan niet zomaar gewijzigd worden)
• Tijdstip en adres van de geboorte

Van de geboorte wordt een digitaal bericht gestuurd door de ambtenaar van de burgerlijke stand aan:
• De gemeente waar de baby zal wonen
• De Provinciale Entadministratie
• De Sociale Verzekeringsbank
• De Belastingdienst

Verzekering



Je kindje moet, telefonisch of schriftelijk, worden aangemeld bij de ziektekostenverzekeraar. Dit kan pas op het moment dat het BSN-nummer bekend is.

Tijdens de bevalling zal een kraamverzorgster assistentie verlenen aan de verloskundige. Ook is de kraamverzorgster aanwezig in jullie gezin gedurende de eerste week na de bevalling.

Diverse gezichten aan je kraambed



Tijdens de kraamtijd krijg je behalve kraamvisite ook bezoek van de nodige professionele hulpverleners. De verloskundigen van ‘t Klaverblad, je kraamverzorgende, soms je huisarts, de wijkverpleegkundige en -als er sprake is van een complicatie- de gynaecoloog en/of kinderarts. Wat ze doen lees je hieronder.

Verloskundige



De eerste 10 dagen na de bevalling hebben wij de medische verantwoordelijkheid over jou en je baby. We controleren regelmatig jullie gezondheid en geven je waar nodig advies. Daarvoor komen we een aantal keren bij je thuis. Hoe vaak is afhankelijk van de conditie van moeder en kind. Vaak betekent dit een visite in de ochtend tussen 9.00-13.00 uur, of 's middags na 15.00 uur. We kunnen geen vaste tijd afspreken i.v.m. de onvoorspelbaarheid van onze diensten.


De kraamverzorgster blijft de eerste uren na de bevalling bij jullie om jullie op weg te helpen en medische controles te doen. Ook tijdens de eerste week zal zij een aantal uren per dag bij het gezin in huis zijn. Ze houdt jouw gezondheid in de gaten, controleert je temperatuur, pols en baarmoederstand, bekijkt je hechtingen en houdt het bloedverlies in de gaten. Je baby kan ook van haar deskundigheid op aan. Daarnaast heeft ze ook een aantal beperkte huishoudelijke taken.

Huisarts



Na de bevalling ontvang je van ons (of van de verpleegkundige uit het ziekenhuis) een bevallingsverslag voor de huisarts. Dit verslag dient zo snel mogelijk (uiterlijk 3 dagen na de bevalling) bij de huisarts te worden afgegeven.

Wijkverpleegkundige



Tussen de vierde en achtste dag krijg je bezoek van de wijkverpleegkundige (zij wordt automatisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kindje) voor het bekende hielprikje. Ze neemt bloed af dat wordt gecontroleerd op een aantal zeldzame ziektes. Daarnaast neemt ze ook een gehoortest af bij je baby. Na twee weken komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau / Ouder & Kindzorg langs voor het intakegesprek. Het consultatiebureau neemt de babyzorg vanaf dit moment over.

Gynaecoloog en kinderarts



Als we in de kraamweek complicaties bij jou of je kindje ontdekken overleggen we met een gynaecoloog of kinderarts. Afhankelijk van het probleem kan er opname in het ziekenhuis volgen van jou of je baby.

Borstvoeding en flesvoeding



Borstvoeding
Als praktijk vinden wij het geven van voorlichting over borstvoeding en het begeleiden bij borstvoeding erg belangrijk. Tijdens de zwangerschapcontroles zullen wij enkele keren terugkomen op het geven van borstvoeding. Dit doen wij om iedereen op deze manier op de hoogte te stellen van het belang van borstvoeding, om iedereen zo veel mogelijk te informeren en om zoveel mogelijk vragen hierover te kunnen beantwoorden.

Een goede voorbereiding kan er toe bijdrage dat je kennis en zelfvertrouwen toeneemt wat betreft het geven van borstvoeding, ook voor borstvoeding geldt: een goed begin is het halve werk. Wij raden aan om tijdens de zwangerschap gebruik te maken van een borstvoedingscursus/informatieavonden.
In samenwerking met de verschillende verloskundigen praktijken uit de regio Zwolle hebben we een informatieboekje ontwikkeld met daarin alle belangrijke informatie over het geven van borstvoeding.
Ook heeft de gemeente Elburg elke donderdagochtend een inloopspreekuur. Hier kun je terecht met vragen over borstvoeding en het is ook mogelijk om gratis gebruik te maken van een lactatiekundige.

Via internet is er van alles en nog wat te vinden over borstvoeding. Enkele sites die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn:
www.borstvoeding.nl
www.metdeborstvooruit.nl
www.borstvoedingscentrumzwolle.nl
www.borstvoeding.com
www.borstvoeding.com/groeicurve (dit is een site waar je de groeilijn van een baby die bv krijgt kunt invullen).

Op de website van de Teratologie Informatie Service staat sinds kort ook een rij met veelgestelde vragen over zelfzorgmedicatie bij borstvoeding.

Flesvoeding
De beste voeding voor je kind is borstvoeding, vanwege alle goede stoffen die erin zitten. Maar als je door omstandigheden je baby geen borstvoeding kunt of wilt geven, is flesvoeding een goed alternatief.
Met flesvoeding wordt bedoeld: volledige zuigelingenvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd.

Kies de flesvoeding
- Het maakt niet zoveel uit welk merk je kiest. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet. Merken verschillen nauwelijks van elkaar als het gaat om de gehaltes aan verschillende voedingsstoffen in de flesvoeding.
- Er zijn ook speciale flesvoedingen voor kinderen die hongerig zijn of die veel overgeven. Zo’n aparte voeding is meestal niet nodig. Overleg eerst met het consultatiebureau als je wilt overstappen op andere voeding.
- Maak zelf geen flesvoeding, door bijvoorbeeld koemelk of geitenmelk met water te mengen. Dat is geen volwaardige voeding voor baby's.

Download leaflet: Welke voeding voor je baby?


Vanaf de 8e dag kun je starten met het geven van vitamine D en vitamine K druppels. Vitamine K krijgt je baby de eerste 4 maanden. Vitamine D de eerste 4 jaar. Als je flesvoeding geeft hoef je geen extra vitamine K te geven.
 

Neem gerust contact op

Als je geen spoedvragen hebt mag je deze ook per email aan ons stellen. Dat vinden we zelfs fijn! We vinden altijd snel een geschikt moment om je te antwoorden: per mail of telefonisch.

Neem contact op

Actueel



04/03/2024

Centering pregnancy groep 80

Deze Centering Pregnancy groep wordt begeleid door Linda […]
19/02/2024

Zwanger en fit cursus

Waarom zou je sporten tijdens de zwangerschap? Je […]
07/12/2023

Vruchtbaarheid en anticonceptie webinars 2024

Gratis webinar! Alles wat je wilt weten over […]
Aanmelden